Петровдански дани

Почетак » Петровдански дани » Вести » Петровдански дани

Централна прослава „ Петровданских дана“, манифестације кoја има за циљ да промовише село Ваљевску Каменицу, одржана је јуче, на православни празник Петровдан. Ова манифестација, која се 15. пут за редом одржава уз покровитељство Града Ваљева има за циљ да промовише народне обичаје, наслеђе, домаћу радиност, сеоски туризам и пољопривреду овог краја.

Централни програм организован је на Петровдан, славу овог некадашњег среског места. У културно уметничком програму наступили су песник Раденко Настић и народни хумориста Драгиша Којић из овога краја, као и културно уметничко друштво “Абрашевић“ из Ваљева, које се представило публици са три сплета игара у категорији пионира, јуниора и сениора и то играма из Шумадије, Баната и Циганском игром. Удружење жена из Каменице је приредило изложбу народне радиности, као и дегустацију традиционалних јела. Литија и резање славског колача обављено је у центру села Код крста.
Председник Месне заједнице Милан Радојичић пожелео је добродошлицу свим гостима у Ваљевску Каменицу, а председник Скупштине града Ваљева Горан Лучић са сарадницима упутио је честитке свима који славе и поручио мештанима, да поштовањем традиционалних вредности на овакав начин се афирмишу праве вредности народа овога краја.
Манифестацији су присуствовали представници Града Ваљева и општине Осечина, као и бројни гости из Београда, Лознице и других околних места.
У духу православног празника Петровдана, прво вече ове манифестације завршено је лилијадом – старим обичајем паљења коре трешњиног дрвета, који је у овом крају вема масован.
 
 

 

 

 

Leave a Comment