Писмо директору „Србијавода“

Почетак » Писмо директору „Србијавода“ » Вести » Писмо директору „Србијавода“
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић упутио је јуче допис др Николи Марјановићу, директору “Србијавода“, водопривредног предузећа у чијој је надлежности чишћење и одржавање бране, са захтевом да се одмах предузму мере за враћање бране у првобитно стање како не би дошло до еколошке катастрофе.
 
У току данашњег дана, градоначелник је контактирао челнике „Србијавода“. У одсуству генералног директора, градоначелник је у разговору са помоћником директора „Србијавода“ Вељком Димитријевићем, апеловао да ово предузеће хитно реагује и обави све неопходне послове на брани, као и да град и овдашњу јавност благовремено обавесте о томе.
 
’’Наглим пражњењењем акумулације на реци Градац, такозване ’’Беркове бране’’, изазваног нестручним и истовременим подизањем све четири уставе на брани, град Ваљево суочен је са великим еколошким, здравственим, водопривредним и економским проблемом. Отварањем испуста на брани дошло је до отицања велике количине воде, подизања муља и помора рибе. Сама акумулација остала је без воде, па се услед исушивања талога и муља у непосредном окружењу шири несносан смрад’’, наводи се између осталог, у допису градоначелника Ваљева.
 
По пријави мештана Ваљева и риболоваца, републички водопривредни инспектор Весна Вујић констатовала да је услед наглог и брзог истицања воде из акумулације дошло до турбуленције воде која је изазвала замуљивање реке и довела до угинућа рибе. Након инспекцијског надзора републички водопривредни инспектор Весна Вујић у свом извештају је навела да ће након добијања потребних информација везаних за налог о извођењу радова на брани на Градцу, као и легалитета водопривредних објеката, предузети законом предвиђене мере.
 
“Како се брана налази у градском језгру у коме живи велики број становника, а клисура реке је веома посећено излетиште грађана Ваљева, ова ситуација изазвала је незадовољство, бурне и осуђујуће реакције Ваљеваца“, указао је у свом допису “Србијаводама“ градоначелник Ваљева, нагласивши да до данас ово јавно предузеће није предузело никакве мере на спречавању даље штете на Градцу.
 
 

Leave a Comment