Пливање за Часни крст

Почетак » Пливање за Часни крст » Актуелно » Пливање за Часни крст
plivanje8plivanje1plivanje5plivanje6plivanje7plivanje11plivanje9plivanje10plivanje13plivanje14

Традиционално пливање за Часни крст организовано је  широм Србије.

У традиционалном Богојављенском пливању ове године  у граду на Колубари учествовао је мали број учесника свега осам. У Ваљеву је по традицији осми пут организовано пливање на реци Градац код Беркове бране. Овогодишње пливање за часни крст одржано је у ванредним оклностима. За Часни крст пливало је осам такмичара и то : два војника ВС Милорад Никић (47) из Лознице и Слободан Митровић (35) из Краљева, Маријан Вукосављевић (45), Бранко Поповић (37), Марко Николић (24), Никола Обућина (27), Никола Петровић (29) и Александар Максимовић (30) из Ваљева.

Учесници овог такмичења су сви заједно препливали 33 метра са обале на обалу реке и сви заједно дотакли Часни крст и тако сви постали победници.

Пре пливања за Часни крст у свим ваљевским храмовима су служене литургије, а након тога је уследила литија од гвозденог моста до бране на Градцу. Свештеници Епархије ваљевске су пред почетак пливања са белог мермерног моста код Гранда у воду спустили ледени крст.

У име града Ваљева, обележавању великог православног празника Богојављења присуствовао је помоћник градоначелника Мирослав Пимић.

Пливање за Часни Богојављенски крст у нашем граду је први пут организовано 2010. године а највише учесника је пливало 2014. године (преко 50).