Пливање за часни крст

Почетак » Пливање за часни крст » Вести » Пливање за часни крст
На Богојављење је и ове године, шести пут за редом, одржана духовно-културна манифестација “Пливање за часни богојављенски крст”. Традиционално окупљање и такмичење за часни крст, на брани реке Градац, а у организацији Светосавске омладинске заједнице Ваљева окупило је неколико стотина Ваљеваца. Међу 45 такмичара, најбржа је била Рускиња Танзилиа Мукхаметзиаева, која је прва допливала до крста, на деоници дугој 33 метра.
 
Остали учесници, међу којима су били углавном младићи, али и по неки старији суграђанин, ове године су џентлменски препустили победу првој жени, која наступила на овој манифестацији. Друго и треће место су заузели ватерполисти “Валиса” Никола Пивић и Јован Драгојевић. 
 
Пре почетка трке, у реку је ушао и принц Ђорђе Карађорђевић, који је отпливао до часног крста. Након њега, владика Милутин је спуштањем часног крста у воду, означио почетак трке.
 
Учеснике и посетиоце данашње манифестације, поздравио је заменик градоначелника Жарко Ковач, а одржан је и пригодан културно- уметнички програм. На овој духовно-културној манифестацији, данас су у Ваљеву присуствовали и чланови Краљевског реда витезова. За културно-уметнички програм побринули су се чланови КУД „Ђердан“ из Ваљева.

Leave a Comment