Почела „Дечја недеља“

Почетак » Почела „Дечја недеља“ » Вести » Почела „Дечја недеља“
Свечаним отварањем у Основној школи „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини данас је почела манифестација „Дечја недеља“, која се и у Ваљеву, као и у целој Србији обележава бројним програмима који су посвећени најмлађима.
 
Директорка школе у Бранковини Милица Остојић је поздравила ученике и госте на почетку недеље која је посвећена, како је рекла, најдрагоценијим члановима ове планете -деци.
 
„Како је обичај, сваке године прва седмица октобра резервисана је у част деце. Ми одрасли имамо један велики задатак, али и обавезу, а то је да не само ова недеља, већ сваки дан у години буде посвећен вама, јер како наш познати песник каже „Деца су украс света“. Са слоганом којим се овогодишња „Дечја недеља“ обележава „Свако дете срећног лица краси једна породица“, желим да вам поручим да поред ваше породице у вашим домовима, ви имате још једну породицу, а то је ова школска породица. Ваши учитељи, наставници су ваше маме и тате. И поред обавезе да вам усадимо знања ми се трудимо да вас не спутавамо и од вас правимо људе који ће храбро и сигурно корачати у свет одраслих“, поручила је Милица Остојић. 
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове и председник Организационог одбора Александар Вујић Суботић је рекао да је Град Ваљево са великим задовољством и ове године учествовао у припреми и реализацији „Дечје недеље“, манифестације која за циљ има да гради укус наше деце и да их окрене ка правим вредностима.
 
Веома је важно што су из године у годину и сеоске школе све активније у културном животу града, попут нашег данашњег домаћина, школе у Бранковини. Њихове напоре да разбију предрасуде о сеоским школама, као неразвијеним и лоше опремљеним школама, препознајемо не само ми у Ваљеву, већ и бројне организације које финансирају сјајне пројекте и које осмишљавају запослени и деца у овим школама, али и држава Србија, која је школу у Бранковини наградила Светосавском наградом за допринос квалитетном образовању и васпитању, признању које је ове године Основној школи “Прота Матеја Ненадовић” доделило Министарство просвете.
 
Позивам ученике свих разреда, али и њихове родитеље да присуствују програмима и да се и сами увере колико талената и паметне деце стасава у Ваљеву. Као представник града Ваљева, поносан сам на то што  је већина програма који су плод вишегодишњег рада, препознати и од стране Градске управе и финансирани у оквиру бројних пројеката из буџета града Ваљева“, рекао је Александар Вујић Суботић.
 
Другог дана „Дечје недеље“, у уторак, очекују нас два извођења у 10 и у 12 часова, поклон представе Града Ваљева за предшколце и ђаке прваке. Пре почетка представе „Гарави сокак“ Пулс театра из Лазаревца, ученике ће поздравити градоначелник Ваљева Станко Терзић. 
 
У школи у Бранковини у 10 часова почиње маскенбал, а за ученике трећег разреда свих основних школа, у 11 часова у ОШ „Нада Пурић“ 
почињу игре без граница. У исто време, у сали Едукативног центра Дома здравља у Ваљеву, за уленике првог разреда средњих школа, биће одржано предавање о репродуктивном здрављу младих. 
 
Концерт квартета „МИСС“ за ученике другог разреда ОШ „Сестре Илић“ одржаће се у 11 часова у Музичкој школи, а потом и за другаке из ОШ „Андра Савчић“.
 
Изложба за велику и малу децу „Чаробни свет бајки“ биће отворена у 12 часова у Дечјој библиотеци. У подне ће у просторијама Клуба за особе са инвалидитетом „Корак напред“ бити одржана радионица размене знања и вештина међу децом, у организацији ОШ „Свети Сава“ Попучке.
 
Концерт класичне музике „И класика је лепа“ почиње у 12.30 часова за ученике школе „Илија Бирчанин“ на Ставама. Концерт хора и оркестра Прве основне школе за предшколце из вртића 
„Бамби“ биће приређен у 13 часова у холу Прве основне школе.
 
За све предшколце и ученике првог, другог и трећег разреда града Ваљева, на Градском тргу у 17 часова почиње фолклорни блок, дечје музичке игре и инструментални блок.
 
Разговор о улључености мањинске културе и језика у образовању деце, у Дечјој библиотеци 
биће одржан у 18 часова.
 

Leave a Comment