Почела изградња Рециклажног центра

Почетак » Почела изградња Рециклажног центра » Вести » Почела изградња Рециклажног центра
Почели су радови на изградњи Рециклажног центра, који ће уз Трансфер станицу која се прави поред овог Центра, у близини Индустријске зоне града, трајно решити питање одлагања отпада у Ваљеву и околини.
 
„Када се заврше Рециклажни центар и Трансфер станица, постојећа градска депонија иде у историју. Њу ћемо санирати по пројекту који смо добили од Владе Француске. Досадашњу депонију претворићемо у парковску површину. Из Трансфер станице ће отпад ићи у Регионални центар у Каленићу. Уколико до почетка рада Рециклажног дворишта не буде отворена депонија у Каленићу, отпад из нашег града ће ићи у било који други најближи центар“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Ваљево је једна од 23 локалне самоуправе које су прошле године потписале уговор са Министарством за заштиту животне средине о изградњи рециклажних центара. Ваљево је након Сомбора, други град у Србији где су почели ови радови. Укупна вредност радова је 38 милиона динара. Рок за изградњу је три месеца.
 
„Ово је стратешки пројекат који се ради једном у педесет година. Изградњом ова два објекта Ваљево ће се сврстати у сам врх градова у Србији који на овако савремен начин решавају питање одлагања комуналног отпада“, рекао је Слободан Павловић, директор ЈКП „Видрак“ Ваљево. Он је рекао да ће ново Рециклажно двориште и Трансфер станица потпуно задовољити потребе одлагања смећа у граду.
 
„Од Чешке Владе је већ добијен специјални камион, са четири контејнера за депоновање отпада, капацитета 37 кубних метара. На тај начин ће се превозити смеће до депоније у Каленићу“, рекао је Павловић.
 
Трансфер станица, која се налази у близини Рециклажног центра се прави захваљујући донацији од 400.000 евра Чешке равојне агенције, Еко фонда са 32 милиона и из буџета града Ваљева са 18 милиона динара. Завршетком ова два пројекта град Ваљево ће решити питање одлагања отпада, али и затворити постојећу депонију, која већ годинама не задовољава потребе града и прави велике проблеме житељима околних насеља.

Leave a Comment