Почела реконструкција Карађорђеве улице

Почетак » Почела реконструкција Карађорђеве улице » Вести » Почела реконструкција Карађорђеве улице
Радови у Карађорђевој улици већ првог дана су у пуном јеку. Неимари грађевинске фирме „Инграп-омни“ најављују да ће радити пуном паром како би испоштовали рокове и што пре завршили посао.
 
Радови су почели  по плану са оба краја деонице дуге 720 метара, од раскрснице са Улицом Војводе Мишића до раскрснице са Хајдук Вељковом, као и код зграде Градске управе, како би централне две раскрснице-са Синђелићевом и Улицом Вука Караџића биле проходне за саобраћај.
 
„Дуго се главна улица није реконструисала у потпуности и сада ћемо искористити прилику да темељно урадимо овај посао. Планирали смо да радове изводимо у неколико фаза и следећа фаза директно зависи од наставка топлификације на деоници од Вишег суда до Јадра. Уколико то завршимо, наставићемо реконструкцију и преосталог дела Карађорђеве улице“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић на данашњој конференцији за новинаре. „Након ових радова, главна улица изгледаће попут Улице Српских владара. Биће постављене украсне плоче на тротоарима, урадићемо нову јавну расвету, паркирање ће бити у нивоу коловоза, а реконструисаћемо и комплетну инфраструктурну мрежу и изградити нову кишну канализацију. Осим тога, поред осталог, на тротоаре ћемо поставити траке за слабовиде и рампе за особе са инвалидитетом, нови мобилијар и градско зеленило“, нагласио је градоначелник и додао да ће уз то бити искоришћена прилика да се поставе инсталације за оптички кабл који ће моћи да се користи између осталог и за видео надзор.
 
Градоначелник је најавио и реализацију пројекта реконструкције трга код „Лименке“, а у плану је и уређење Градског трга што ће употпунити ову амбијенталну целину.
 
Директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева Милан Матић овом приликом је оценио да је координација свих јавних предузећа у фази пре почетка радова била добра, тако да ће реконструкцијом бити обухваћена и изградња нове кишне канализације, водоводне мреже, а по процени електричних инсталација и друго. „Што се тиче саобраћаја, на основу искуства са радовима на изградњи вреловода у Пантићевој улици, ми не очекујемо веће проблеме. Ипак, имајући у виду да је затворена главна градска улица са најфреквентнијим саобраћајем, молимо грађане за стрпљење. Период који је пред нама када ће се изводити радови, није тако дуг, а након тога ћемо добити једну модерну саобраћајницу“, истакао је овом приликом Матић.
 
На данашњој конференцији за новинаре о динамици радова говорио је Миливој Павловић, извршни директор за техничке послове предузећа „Инграп-омни. „Надам се да нећемо имати већих проблема са подземним инсталацијама, јер имамо све уцртано и дефинисано. Радићемо по цео дан, а тренутно смо ангажовали три екипе, док ће их наредних дана биће и више, тако да очекујемо да ће бити дана када ће овде радити и преко сто људи“, каже Павловић.
 
Иначе, пројекат реконструкције главне градске улице у Ваљеву урадио је Саобраћајни институт ЦИП из Београда. Радови се финансирају из Националног инвестиционог плана и буџета града Ваљева у укупном износу од око 89 милиона динара. Док траје реконструкција на снази ће бити нови режим саобраћаја у најужем градском језгру. 

Leave a Comment