Почела сеча оболелог дрвећа у Ваљеву, а у новембру нове саднице

Почетак » Почела сеча оболелог дрвећа у Ваљеву, а у новембру нове саднице » Вести » Почела сеча оболелог дрвећа у Ваљеву, а у новембру нове саднице
У градским насељима и парковима у Ваљеву ових дана ће бити посечено укупно 401 стабло сувих и болесних четинара, као и 182 стабла лишћара. У протеклом периоду неколико фактора је утицало на готово масовно обољевање и сушење дрвећа у Ваљеву, не само гљивичне болести, већ и дугогодишња суша, низак водни режим, појава топлих ветрова, густа садња, нередовна сеча и уклањање болесних стабала, али и поткорњак који се ове године манифестовао код физиолошки слабих стабала и оних која су почела делимично да се суше. „Поткорњак се појавио код нас на смрчи и бору, а најефикаснији метод код појаве поткорњака је благовремено уочавање ове болести и уклањање оболелих стабала. У парку Пећина, код Дописништва РТС-а, где је смрча сађена у монокултури, цела парцела је сува, тако да ћемо ми убудуће водити рачуна када будемо садили дрвеће да то буде комбинација лишћара и четинара, како не би дошли у ову ситуацију поново“, оценио је Драган Мојсиловић, дипломирани инжењер заштите биља и виши стручни сарадника за уређење и одржавање јавних површина ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“  и додао да је преостало још да надлежне службе обиђу Насеље ослободиоци Ваљева и рубна градска насеља, па он очекује да ће укупан број посечених стабала бити скоро 1000.
 
По налогу ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“, ЈКП „Видрак“ већ је започео овај посао, а Град ће донети одлуку за које намене ће бити искоришћена посечена стабла.
 
Планирно је да већ почетком новембра у Ваљеву буде засађено најпре у парковима 200 нових садница и то оних које су отпорније на новонастале климатске услове. Предвиђена је мешовита, сукцесивна садња, а биће заступљени: јавор, јасен, граб, храст, ариш… На пролеће следеће године биће засађено још 200-250 садница, а на јесен исто толико, па би по плану, у наредне 2-3 године, сва посечена оболела стабла била замењена новим.

Leave a Comment