Почела ски сезона на Дивчибарама

Почетак » Почела ски сезона на Дивчибарама » Вести » Почела ски сезона на Дивчибарама
На Дивчибарама је почела ски сезона, а скијање на новој стази на Црном врху отворио је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић. Отварајући овогодишњу скијашку сезону на Дивчибарама, градоначелник Зоран Јаковљевић је рекао да је стаза добро припремљена и спремна да угости и најзахтевније скијаше, с обзиром на то да спада у категорију „црвених“, тежих стаза.
 
“Позвао бих све љубитеље зимских спортова, не само у Ваљеву, већ и широм Србије да ове зиме посете Дивчибаре. Планина Маљен је најближа планина за све оне који живе у Београду и у Војводини, а на којој је могуће квалитетно скијати. Ова одлична и захтевна стаза може задовољити укусе и најпробирљивијих скијаша, а у близини је и лакша стаза за рекреативце, као и стаза за децу. На падинама Дивчибара има добрих стаза и за санкање, а очувани амбијент и чист ваздух, најјачи су адути овог туристичког места, које се налази на 30-ак километара од Ваљева. Заједно са нашим комшијама из Косјерића, Мионице и Пожеге припремили смо пројекат “Студија изводљивости за туристички бренд Дивчибаре”. Након анализе капацитета Дивчибара и могућности улагања, добићемо одговоре како треба да се развија туристичко место Дивчибаре, које тек очекује процват, али у складу са захтевима модерних туриста, који желе да уз сав потребан конфор, ипак буду поштеђени градске вреве, која влада у појединим планинским центрима у Србији, ”, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
“Након два месеца припрема почела је са радом ски стаза Црни врх и очекујемо да ће испунити очекивања свих посетилаца. Обезбедили смо ски стазу, подигли безбедност жичаре, обезбедили пропратне садржаје за посетиоце као што су бифе и санитарни чвор. Ово су почетна улагања на стази, с обзиром на то да је ово прва сезона газдовања  града и “Валиса” стазом”, каже директор „Валиса“ Милорад Минић.
 
Цена дневног ски паса је 800 динара за одрасле, а за децу 600 динара, полудневног за одрасле је 600, а за децу 400 динара. Приликом примопредаје стазе локалној самоуправи саопштено је да је њена вредност процењена на 1,42 милијарде динара. У стазу је најпре уложено 168 милиона динара, а током лета 2008. и додатних 190 милиона динара. Ту ски стазу локалној самоуправи је у септембру на старање је пренело ЈП „Скијалишта Србије“.
 
Стаза је дугачка 850 метара, а двоседна жичара капацитета 1.200 скијаша на сат пренета је са стазе Дубока на Копаонику, где је постављена нова, већа и модернија жичара.
 
Висина снега на Дивчибарама је 35 центиметара, стаза је добро припремљена, уређен су прилазни пут и паркинг. Стаза ради свакодневно од 9.00 до 16.00.
 
На Дивчибарама постоји још једна стаза са ски лифтом, такође на Црном врху, у близини мотела „Пепа“. 

Leave a Comment