Почели радови на улицама и путевима у Ваљеву

Почетак » Почели радови на улицама и путевима у Ваљеву » Актуелно » Почели радови на улицама и путевима у Ваљеву

Са првим пролећним данима почели су грађевински радови у Ваљеву, саопштио је данас Зоран Трифуновић, начелник Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру града Ваљева.

„Завршена је санација пешачког моста преко реке Градаца, код ресторана „Видра“, који је уз потпорни зид оштећен у поплавама 2014. године. Предстоји постављање ограде око платоа, када ће овај простор бити потпуно завршен“, рекао је Трифуновић.

Он је информисао јавност и о градилишту на почетку Улице Прве бразде, где се гради паркинг са тротоаром и 30 метара улице.

„Ове радове изводи „Аутотранспорт“, вредност је три милиона динара и планирано је да се посао заврши за десетак дана. Предвиђено је да на овом простору буде 20 паркинг места, а „Еуропром“ ће користити два места. Овим смо желели да обезбедимо простор за паркирање возила, јер је велики број возила, нарочито у летњем периоду“, истакао је Зоран Трифуновић.

Отворено је још једно градилиште, код моста у Аничићима, где се прави брана. Радове чија је вредност четири милиона динара, изводи предузеће „Ерозија“ и завршетак је планиран до краја априла.

„Изнад обале ће бити повишени тзв. габиони, што ће повећати водостај. Очистићемо јаз и кроз њега усмерити воду, што ће омогућити да се пусте у рад  рибњак и воденица. Тиме ће се вратити аутентичност тог дела Градца. У летњем периоду, када се смањи ниво Градца, очистићемо Беркову брану, за шта је опредељено 10 милиона динара.  Ускоро ће бити расписана јавна набавка за ове радове. Трудићемо се да поставимо мобилијар, печурке за седење, чиме ће река Градац добити на атрактивности и још већем значају“, најавио је начелник Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру радове који се спроводе око реке Градац.

Од осталих радова у граду и околини, у току је реконструкција Душанове улице, коју ради предузеће „Компресор инг“, вредности радова 10,5 милиона динара и  са роком завршетка од 60 календарских дана.

„До краја недеље ће бити потписан уговор са предузећем „ПЗП Ваљево“ , које ће радити реконструкцију Пантићеве од Вука Караџића до Душанове улице. Вредност ових радова је 13 милиона динара, а радиће се нови коловозни застор, ивичњаци, тротоари и јавна расвета. Рок је 60 календарских дана.

Попарски пут и Улица Јакова Ненадовића су у плану у другој половини године. На Попарском путу „Водовод“ прво мора заменити дотрајале азбестне цеви, а након тога ћемо реконструисати овај пут. У насељу Попаре предвиђена је изградња спортског терена, а радове ће извести предузеће „Инграп омни“.

Инвестиционо одржавање асфалтираних и макадамских улица и путева ће радити предузеће „Компресор инг“, а вредност радова је 27 милиона динара. Већ радимо Сувоборску улицу, Кнез Михајлову до моста код Центра за културу, а потом Улицу Владике Николаја.

Као последица дуготрајне зиме, када је 44 дана просечна температура била  -4 степена, потрошено је више енергената, што је оштетило путеве и улице. Планирана је санација рупа које су настале због коришћења соли и ризле.

У оквиру инвестиционог одржавања макадамских улица, од јуче ради „Компресор инг“ на Петом пуку у Ресавској улици. Тамо је прошле године замењена водоводна мрежа. Радимо крак Јакова Ненадовића и наставак Саве Вујановића. Потом ћемо по редоследу радити у другим месним заједницама- Брђанима, Новом Насељу, Градцу итд“, каже Зоран Трифуновић.

Инвестиционо одржавање путева на територији града Ваљева ће радити „Аутотранспорт“, а вредност радова је 21,2 милиона динара.

„Тренутно се раду у Беомужевићу и у Доњим Лесковицама. У договору са градоначелником др Слободаном Гвозденовићем правимо план, а наша заједничка жеља је била да се ради у засеоку Максимовићи, где машине нису ушле 35 година, како кажу мештани. Пуно деце из тог засеока иде у школу у Доњим Лесковицама и то је веома живо насеље. У сезони брања воћа, сваки дан из тог засеока иде вагон малине. Наша жеља, нарочито градоначелника др Слободана Гвозденовића је да зауставимо негативан тренд одласка младих људи са села, да још више радимо на брендирању производа, пре свега малине, који су потребни и нама и Европској унији. За почетак, пољопривредна производња треба да буде окосница развоја овог краја, јер имамо све предуслове. Предуслов за то је добра инфраструктура, а пре свега путеви, нарочито тамо где је велика производња воћа.

Због гашења градске Дирекције 31. новембра прошле године нису завршени неки послови и сада завршавамо резервоар у Јасеници, где је урађена бустер станица. У Рађевом селу је завршена црпна станица и при крају су радови на изградњи бустер станице. Очекујемо да ће за 15 дана бити завршени ови радови и да ће „Водовод“ потом наставити са својим делом посла, што ће омогућити да грађани тих села и заселака добију воду“, најавио је Зоран Трифуновић радове на почетку грађевинске сезоне.