Почео Фестивал дуван чварака

Почетак » Почео Фестивал дуван чварака » Актуелно » Почео Фестивал дуван чварака

Фестивал дуван чварака, који се 12. пут одржава у Ваљеву, отворен је данас уз присуство великог броја посетилаца и гостију града.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је отворио овогодишњу манифестацију речима поздрава упућеним свим посетиоцима, као и представницима Владе Србије, који су присуствовали отварању.

Данашњем отварању присуствовали су први потпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић- Дејановић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар рудартсва и енергетике Александар Антић.

Данашњем Фестивалу присуствују и градоначелник словеначког Велења Бојан Контич,  Јан Шкоберне, посланик Скупштине Републике Словеније, Дарко Лихтенекер, директор Школског центра из Велења и Марко Шкоберне, директор фирме Езотех (Esotech).

„Желим вам свима леп и угодан провод на овом традиционалном фестивалу. Ово је доказ да су Ваљевци инвентивни и веома заинтересовани када су дуван чварци, али и бизнис у питању. Да је она прича о ваљевској подвали, само једна умотворина Вука Стефановића Караџића и да је неоснована, мада се преноси генерацијама, доказује овај фестивал који показује да су Ваљевци вредни, инвентивни и спремни да помогну свом граду“, рекао је др Слободан Гвозденовић, проглашавајући 12. Фестивал дуван чварака отвореним.

Гости су потом обишли штандове на данашњој манифестацији. Имали су прилике да пробају производе из ваљевског краја и да на лицу места виде како се спрема специјалитет и географски заштићени производ овог краја- дуван чварци, које је патентирао оснивач овог Фествала Славан Батоћанин. Ове године пријавило се 60  екипа за прављење дуван чварака, од чега је 35 у ревијалном, а 25 у такмичарском делу програма.

Посетиоце овогодишње „Чваркијаде“ забављају познати певач Џенан Лончаревић и уметници Бранко и Фејт Ристић, као и чланови ваљевских културно-уметничких друштава. Организован је и ревијални рвачки меч између рвача „Младости „из Ваљева и словачког града Приевизде.

Пре почетка манифестације, чланови Владе Србије су се састали са руководством града Ваљева и представницима града Велења, који је гост Ваљева на Фестивалу дуван чварака.  На овом састанку је било речи о најзначајнијим пројектима који се реализују или су припремљени, а од велике важности су за град Ваљево. Први потпредседник Владе Ивица Дачић и министри су подржали предлоге градског руководства и обећали сву потребну помоћ Ваљеву у оквиру ресора које воде.