Почетак радова на брзој саобраћајници

Почетак » Почетак радова на брзој саобраћајници » Актуелно » Почетак радова на брзој саобраћајници

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац, којом ће се Ваљево повезати са аутопутем “Милош Велики”, почели су данас, а када се заврше сви радови, од Београда до Ваљева путоваће се 35 минута. Очекује се да ће до краја 2022. године бити завршена ова саобраћајница.

Председник Александар Вучић данас је обишао радове на изградњи саобраћајнице Лајковац-Иверак. Председник је рекао да је изградња ове саобраћајнице важна за цео Колубарски округ. Радницима из Кине је пожелео да се у Србији осећају као код куће.

Изградња пута Иверак – Лајковац, којим ће се Ваљево повезати са аутопутем “Милош Велики”, важна је за цео Колубарски округ, истакао је председник Александар Вучић током обиласка почетка радова и интересовао се зашто је рок за завршетак радова 36 месеци, а не краће.

Домаћини, кинески партнери из компаније “Чајна Шандонг”, упознали су председника Србије са пројектом и истакли да је реч о компанији која је већ 13 година за редом на листи 500 најбољих кинеских компанија.

Укупна дужина деонице износи 18,3 километра, а радови, које у складу са државним споразумом Србије и Кине изводи компанија “Чајна Шандонг”, вредни су 158 милиона евра. Брза саобраћајница имаће по траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат. На траси ће се налазити 25 објеката, једна петљу, укупно 19 мостова, од чега су два најдужа укупне дужине 1,5 километар. Рок за завршетак радова је 36 месеци. Део овог пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова, што ће спречити даља плављења овог дела Србије.

Брза саобраћајница Иверак-Лајковац, део је државног пута Лозница-Ваљево- Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са ауто-путем “Милош Велики” и Коридором 10.

Почетку радова присуствују амбасадорка Кине Чен Бо и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и представници Путева Србије, града Ваљева, општинa Лајковац и Мионица и извођача радова.