Почетак реализације МЕГА програма у Ваљеву

Почетак » Почетак реализације МЕГА програма у Ваљеву » Вести » Почетак реализације МЕГА програма у Ваљеву

Званичан почетак сарадње града Ваљева и УСАИД-а у оквиру МЕГА програма означен је данашњом посетом Ваљеву Питера Епстајна, директора овог програма за Републику Србију.

„МЕГА програм ствара услове за подстицање локалног економског развоја“ рекао је Епстајн на конференцији за новинаре након разговора са градоначелником Ваљева Зораном Јаковљевићем и његовим сарадницима.

„Ваш градоначелник и ја смо имали веома конструктиван разговор. Циљ је био да разменимо идеје, да се упознамо са визијом градоначелника о правцу економског развоја града. Жао нам је што сарадња са Ваљевом није раније покренута, јер су градови и општине који су већ укључени у овај програм до сада имали вишеструке користи. Наш сет активности сада је фокусиран на дугорочно економско планирање, припрему капиталних инвестиционих пројеката, али и на отварање Канцеларије за локални економски развој“, рекао је Епстајн.

На новинараско питање када можемо да очекујемо прве резултате програма Епстајн је одговорио: “Наш пројекат је базиран на обезбеђивању стручне, консултантске помоћи и у наредних годину дана биће јасно изражена способност Градске управе да промовише свој град и учини га привлачним за инвеститоре. Једна од главних користи ће бити стварање капацитета да се искористи што више средстава из предприступних фондова Европске уније који ће бити доступни наредних пет година“, рекао је директор МЕГА програма УСАИД-а Питер Епстајн у Ваљеву.
Иначе, кроз МЕГА програм УСАИД-а само у 2006. и 2007.години пласирано је у Србију 350 милиона евра директних инвестиција, отворено је 270 предузећа и 6000 нових радних места. Ваљево се прикључило овом програму почетком септембра месеца ове године, а како наглашава градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, сада су створени сви услови да Ваљево уради Стратегију развоја, стратешки документ који ће бити смерница свеобухватног просперитета у наредним годинама, што је један од апсолутних приоритета.

Leave a Comment