Почетак школске године

Почетак » Почетак школске године » Актуелно » Почетак школске године

Ваљевске градске и сеоске школе спремне су за нову школску годину, а ове године је на територији града Ваљева први пут у ђачке клупе село 664 малишана.Поводом 1. септембра и почетка нове школске године, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, обишао је Основну школу „Андра Савчић“ која у овој години има највише уписаних ђака првака.

„У првом разреду је ове године 132 ученика, укупно имамо око 1000 ученика. Све просторије и двориште у школи су дезинфиковане и припремљене, радићемо у три смене. Трећа смена се завршава у 17. 35 часова. Прва и друга, то су млађи ученици, иду у две групе азбучним редом по дневнику. Старији иду у две групе, прва група иде једне седмице, а друга група иде друге седмице“, рекао је Зоран Симић, директор Основе школе „Андра Савчић“.Градоначелник Ваљева пожелео је свим ђацима првацима, као и осталим ученицима, родитељима и свима који раде у просвети срећан почетак школске године.

„Прошла школска година је као што знате нагло прекинута због Корона вируса и нисмо имали готово шест месеци школу у класичном смислу. За то време смо показали и сналажљивост и способност да се прилагодимо свакој ситуацији и оно што је јако важно да је промењен метод предавања и учења. Схватили смо колико је битно да наша деца проводе време у својим школама и из тог разлога за почетак нове школске године Ваљево је уложио додатни труд како би све школе, и сеоске и градске, безбедно кренуле са радом. Мислим да су школе добро обезбеђене средствима заштите, дезинфиковане су и оно што је јако важно је да Град стоји на располагању и управама школа, родитељима и ученицима. Апелујем на додатну одговорност ове године, како би научили своју децу да чувајући своје здравље, чувају и здравље свих нас. Зато позивам све да се придржавају прописаних мера, да носе маске, дезинфикују руке и обућу, држе дистанцу и да редовно одржавају хигијену простора у коме бораве. Када све ове предложене мере постану рутина и навика, мислим да ће остати довољно простора и времена за учење, вредан рад и наравно за дружење и прављење нових лепих успомена, које признаћете носимо после кроз цео живот, јер улога школе поред ове едукативне, јесте да нам постави прави темељ за живот. Свима честитам почетак нове школске године и желим нам свима здраву и безбедну школску годину“, нагласио је градоначелник Лазар Гојковић.У новој школској години у градским школама уписано је 560 ученика и то: „Прва основна школа“ – 103 ученика, „Владика Николај Велимировић“ – 65, „Нада Пурић“ – 46, „Сестре Илић“ – 82, „Милован Глишић“ – 75 и Основна школа „Десанка Макисмовић“ – 57 ученика.

У сеоским школама укупан број ученика првог разреда у осам сеоских школа је 104 ученика и то: Основа школа „Свети Сава“ Попучке – 14 ученика, „Прота Матеја Ненадовић“ Бранковина – 18, „Стеван Филиповић“ Дивци – 13, „Драгољуб Илић“ Драчић – 6, Здравко Јовановић“ Поћута – 10, „Милован Глишић“ Ваљевска Каменица – 21, „Милош Марковић“ Доње Лесковице – 9 и Основа школа „Илија Бирчанин“ Ставе – 13 ученика.За основно образовање ове године планирано је више од 196 милиона динара за материјал, хигијену и набавку заштитних средстава, али је урађен и ребаланс буџета којим је предвиђено повећање за скоро 1,4 милиона динара, управо за набавку дезинфекционих средстава.

За средње образовање предвиђено је 96,5 милиона динара за исте намене, а повећање ребаланса буџета је планирано за 555 хиљада динара због набавке дезинфекционих средстава.

Град Ваљево за стипендирање најбољих ученика и студената издвојило је 28 милиона динара и спада међу градове у Србији који највише издваја новца за стипендирање.