Почиње 28 ,,JAZZ FEST’’ у Ваљеву

Почетак » Почиње 28 ,,JAZZ FEST’’ у Ваљеву » Вести » Почиње 28 ,,JAZZ FEST’’ у Ваљеву
Већ 28 година, Центар за културу домаћин је једној од најзначајнијих музичких манифестација у нашем граду, а то је ,,JAZZ FEST’’. Овогодишњи 28 ,,JAZZ FEST’’ под слоганом ,,Класика има ново име“ одржаће се од 17 – 20. октобра у Центру за културу Ваљево, речено је на данашњој конференцији за новинаре.
 
Најављујући овогодишњи фестивал, уметнички директор Јован Маљоковић је рекао да је ,,JAZZ FEST“ пронео глас Ваљева широм Србије и света.
 
„Лепо је кад се толико времена одржава један овакав фестивал. Ове године ће на фестивалу наступити нека од најзначајнијих имена џез музике са ових простора.  И раније смо се трудили да у Ваљево долазе најбољи и нормално је да се да шанса и младим џез музичарима, а Ваљево је фестивал који је намењен домаћим музичарима. Под ово „домаће“ стављам и Љубљану и Загреб и Сарајево, па ми је специјално драго што ће у суботу, 20. октобра наступити најбољи музичари из Београда, Загреба и Љубљане“, рекао је Маљоковић.
 
У среду, првог дана ,,JAZZ FEST’’, наступиће ваљевски музичари Лазар Аврамовић бенд, Театар бизар, Stage Band, Blue Train Band и Pilot Blues Band.
 
У четвртак наступа Late Night People из Београда,  The Canyon Band из Шапца и Зоран Мајсторовић Loose Trio из Ријеке.
 
Јелена Јововић, Александра Бјелић, Сања Марковић, Јелена Ковачевић и Биг Бенд РТС-а, београдски бенд Fish in Oil, као и The Gamblers из Сремске Митровице на сцени ваљевског Центра за културу наступају у петак 19. октобра.
 
У суботу 20. октобра су концерти Макс Кочетов Квинтета из Београда, Тихомир Хојсак Jazz Room Quartetа feat. Маја Гргић из Загреба, као и Јуре Пукл Квартетa из Љубљане.
 
,,Ваљевски џез фестивал“  утемељен је 1985. године са циљем давања пресека домаће џез сцене у актуелном тренутку, да би, до данас, однеговао статус једне од најцењенијих манифестација те врсте у региону. За својих 27 година постојања, кроз програме фестивала наступило је преко 2500 музичара, односно  преко 200 бендова и увек са поносом истичемо да су ретки велики и признати музичари који нису наступали у нашем граду.
 
Поред најзначајнијих џезера бивше СФРЈ и Србије, повремено су наступала и врхунска имена светског џеза попут Душка Гојковића, Лале Ковачева, Стјепка Гута, Наде Кнежевић, Владане Марковић, Лација Фидрија и многих других. Многи, сада етаблирани музичари су своју прву афирмацију стекли управо овде.
Фестивал одувек негује традицију пружања подршке младим музичарима који се увек радо враћају на нашу сцену, па су тако само неки од дугогодишњих учесника Васил Хаџиманов, Предраг Ревишин, Марко Ђорђевић, Мирослав Карловић, као и велики џез оркестар РТС-а који учествује од првог фестивала и својим наступом традиционално отвара програм.
 
На концертима 17. и 18. октобра, улаз је слободан. За концерте 19. и 20. октобра, цена појединачне улазнице износи 300,00 динара, а цена комплета за оба дана 500,00 динара.
 
С обзиром на то да је један од циљева фестивала едукација младих из области џез културе, свим ученицима средњих школа Града Ваљева, Центар за културу нуди попуст. Цена појединачне улазнице је 200,00 динара, а комплета за оба дана 300,00 динара.
Сви програми почињу у 20.00 часова.

Leave a Comment