Почиње Дечја недеља

Почетак » Почиње Дечја недеља » Актуелно » Почиње Дечја недеља

Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас веома је дуга. Дечја недеља се традиционално одржава у првој седмици октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници. Циљеви Дечје недеље су скретање пажње најшире јавности на права деце, указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити и остваривању права деце.

Овогодишња Дечја недеља у Ваљеву одржаће се од првог до седмог октобра. Буџетом Града обезбеђена су средства у износу од 240 хиљада динара, а целокупни буџет манифестације је 320.928,00 динара. Влада Републике Србије донела је Уредбу о утврђивању посебних износа који се плаћају за врме трајања Дечје недеље и то на сваку продату возну карту у међумесном и међународном саобраћају, поштанску пошиљку у унутрашњем поштанском саобраћају, продату улазницу за позориште, биоскоп, спортске приредбе и сваки носач звука са снумљеним садржајем.

Председник Одбора за утврђивање и спровођење градског програма активности за време трајања „Дечје недеље“, Дејан Богојевић члан Градског већа, изјавио је новинарима на данашњој конференцији да је поносан на богат програм овогодишње манифестације и на конструктиван рад самог одбора.

„Традиционално се сваке године Дечја недеља организује у првој недељи октобра а ове године је од првог до седмог. Мото овоогодишње Дечје недеље је „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“. Пред нама је заиста богат и квалитетан програм који смо заједнички на састанцима утврдили. Доста појединаца, доста организација, установа културе и школа се пријавило да учествује ове године на овом занимљивом и пре свега лепом догађају. Заиста смо задовољни бројем пријава које су стизале а и оним финалним делом, тј програмом који ће бити централни део Дечје недеље. Ове године школа домаћин је ОШ „Милован Глишић“ из Ваљевске Каменице у којој је првог октобра у 10 часова свечано отварање Дечје недеље. Оно што бих ја издвојио из богатог програма је поклон представа „Несрећна Кафина“ која ће се одиграти у понедељак првог октобра. Овогодишњи програм је богат едукативним, замнимљивим, такмичарским и спортским дешавањима. Напоменуо бих да ове године имамо једног заиста ваљаног дечјег песника, Дејана Алексића, који ће се дружити са ученицима од првог до шестог разреда трећег октобра од 12 часова, у организацији Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“. Такође треба напоменути и изложбу дечјих радова у Центру за културу, традиционално добро посећену“, истакао је Богојевић.

„ Захвалила бих се целом организационом одбору на поверењу да наша школа ове године буде школа домаћин. Ми као домаћини припремили смо пригодан програм за отварање Дечје недеље, који ће почети представом наших ученика под називом „Потрага за срећом“. Након тога следи доста игре и песме, како у извођењу хора ученика наше школе, тако и фолклорне секције коју води КУД „ Ђердан“ из Ваљева. У школском дворишту тог дана се може погледати изложба дечјих радова и одељенски штандови на тему „Да живимо срећно и здраво“. Кроз изложбу и штандове хтели смо да покажемо колико ми негујемо здраве стилове живота, колико нам је битан пријатељски однос, као и међусобно уважавање свих нас. Сваке године Дечју недељу традиционало почињемо молебаном који ће служити свештеници ваљевског и каменичког краја заједно са вероучитељем школе. Ученици првог разреда посадиће у току дана дрво генерације, које током даљег школовања посебно негују и одржавају јер је то њихово дрво. Целе седмице у школи, како и на нивоу Града биће разноврсних едукативних радионица и игара забавног и такмичарског карактера, ликовних и музичких садржаја, а све у сарадњи са другим установама и осталим школама“, рекла је директорка школе домаћина, Данијела Марковић.