Почиње одношење снега из града

Почетак » Почиње одношење снега из града » Вести » Почиње одношење снега из града
Сви регионални и магистрални путеви у ваљевском крају су проходни, а посебно ка туристичком центру Дивчибаре. Локални путеви се свакодневно чисте и приоритет се ставља на путеве који од када је почео да пада снег до сада нису ниједном очишћени, саопштено је након данашње седнице Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.
 
С обзиром на то да град функционише без проблема, на данашњој седници Штаба је наложено да се почне са уклањањем и одношењем снега и леда са градских улица. Синоћ је почело уклањање снега и леда са мостова преко реке Колубаре, а данас ће се наставити чишћењем ужег центра града. Камиони Предузећа за путеве „Ваљево“ и „Инграп-омнија“ од данас ће носити снег од Дуплих трака до Насеља „Ослободиоци Ваљева“ и од Узун Миркове до Душанове улице, као и из Кнез Михајлове улице.
 
Штаб је још једном апеловао на грађане да помере своја возила како би машине могле да уклоне снег. Власници возила ће најпре бити контактирани од стране саобраћајне полиције да помере своја возила. А ако и то не учине, возила ће уклањати „паук“ ЈКП „Видрака“.
Град је уредно снабдевен струјом, водом, грејање добро функционише, аутобуски саобраћај се одвија без прекида, али уз измене појединих траса у међумесном саобрађају и кашњења градског превоза.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, који је и командант Штаба за ванредне ситуације је рекао да је Штаб проценио да нема потребе додатно ангажовати људе на рашчишћавању снега, већ да је много ефикасније чишћење помоћу додатно ангажованих машина. Ипак, апеловао је на суграђане, нарочито младе, ученике средњих школа и студенте да се укључе волонтерски у чишћење града, тако што ће се јавити у ЈКП „Видрак“.
 
„Комунална полиција и инспекција су направиле списак приоритета за чишћење леденица са кровова. Грађани морају бити обазриви уколико чисте кровове и олуке. Тамо где је тешко очистити кровове, ангажују се ватрогасно-спасилачке јединице и спелеолози из Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“. Генерални утисак је да је ситуација под контролом“, рекао је градоначелник Ваљева.
 
Већ двадесет дана траје борба свих градских служби са снежним падавинама. У складу са преопорукама Владе Србије о смањењу потрошње енергије, од сутра ће бити редукован рад свих служби чији је оснивач град Ваљево.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић је саопштио да од сутра неће радити Градска управа Ваљева, али ће бити организована пасивна дежурства. Такође неће радити установе културе, а јавна предузећа ће прилагодити свој рад ситуацији. ЈКП „Видрак“ ће радити, као и „Топлана“ и Центар за социјални рад због обавезе да збрину социјално најугроженије. Црвени крст, Дом здравља и апотеке ће такође радити. Сутра ће бити отворена и три обданишта „Наша радост“, „Бамби“ и „Звончић“. „Водовод“ и градска Дирекција организују пасивна дежурства.
 
„Наложили смо свим руководиоцима, директорима школа, обданишта, институција културе, јавних предузећа да строго воде рачуна и да у наредних неколико дана обезбеде дежурства у својим колективима, како би пратили ситуацију и избегли да се десе хаварије на инсталацијама, јер се од четвртка најављују више температуре. Црвени крст ће за кориснике Народне кухиње обезбедити пакете суве хране, који ће им бити подељени сутра, тако да смо и најугроженије грађане збринули за наредних неколико дана, када не буду радиле институције у граду“, рекао је заменик градоначелника.
 
Милан Михајловић, начелник Штаба за ванредне ситуације Ваљева је рекао да у овом тренутку има један захтев за збрињавање двоје болесних стараца из Станине реке. Јуче су припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона евакуисали, пола сата након позива, осморо туриста из Новог Сада, од чега је четворо деце, који су били завејани на Краљевом столу, у реону Дивчибара.
 
„У овом тренутку приоритет је чишћење путева ка завејаним домаћинствима. Град Ваљево је на свом подручју ангажовао 39 специјалних машина на чишћењу магистралних, регионалних, локалних и некатегорисаних путева. Ми смо у ситуацији да не само одржавамо проходност, већ и да сваким даном пробијамо од 30 до 50 км путева ка завејаним подручјима“, рекао је Милан Михајловић, који је најавио да већ од сутра почињу састанци штабова за борбу против поплава, како би спремно сачекали отапање великих снежних наноса.
 
 

Leave a Comment