Почиње реконструкција нисконапонске мреже у селима ваљевског краја

Почетак » Почиње реконструкција нисконапонске мреже у селима ваљевског краја » Актуелно » Почиње реконструкција нисконапонске мреже у селима ваљевског краја

Ускоро почиње замена дрвених бандера бетонским у селима ваљевског краја, с циљем сређивања нисконапонских прилика и обезбеђивања квалитетног напајања електричном енергијом ЈП ЕПС. За огранак Електродистрибуције (ЕД) Ваљево је издвојено 500 милиона динара у наредне две године, речено је приликом обиласка градоначелника Ваљева др Слободан Гвозденовић и директора ЕД Ваљево Зорана Николића Жабара, села одакле ће почети ови радови.

„До Нове године ћемо урадити 96 места где ће бити замењене бандере, што је 150 километара укупне трасе, у вредности од 250 милиона динара. Идуће године ће се наставити ови радови, за које је издвојено 500 милиона динара. Град Ваљево је иницирао ову замену, јер ће то побољшати квалитет живота у руралним подручјима и учинили смо све да врло брзо издамо  неопходне дозволе. Одељење за урбанизам је издало потребне дозволе за инвестиционо одржавање и очекујемо да радови почну из Жабара, где ће одмах бити замењено 100 стубова. У наредном периоду ће бити рађено и на другим подручјима, као што су Оглађеновац, Ставе, Бранковина и врло брзо ће бити замењене старе дрвене бандере.

Свесни смо чињенице да морамо побољшати квалитет живота на селу, а знамо да су овде најбитнији вода, струја и пут. Ови радови, нарочито на нисконапонској мрежи знатно ће побољшати снабдевање електричном енергијом. Све оно што је до сада мучило мештане, а нарочито приликом временских неприлика, биће отклоњено овом заменом, коју ће радити ЕД Ваљево“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић

Влада Србије је одлучила да решава проблеме у снабдевању електричном енергијом, пре свега у Централној Србији, где су у селима још увек у употреби дрвене бандере. Ови радови на територији Ваљева ће се спроводити ове и идуће године, а предвиђена је реконструкција 96 нисконапонских мрежа, која подразумева замену првенствено дрвених стубова бетонским и замену голих проводника са нисконапонским снопом.

Реконструкцијом високонапонских водова ће се обезбедити континуирано напајање електричном енергијом свих купаца електричне енергије. Већ су започети радови на реконструкцији далековода на правцу  за Ставе, а у плану је реконструкција далеководних праваца за Врагочаницу, Лесковице и Бранковину.