Подигнута Протина застава

Почетак » Подигнута Протина застава » Вести » Подигнута Протина застава
На Бранковачком вису данас је подигнута застава Проте Матеје Ненадовића, у оквиру активности мештана Бранковине да од заборава сачувају ово, у српској историји значајно место.
 
Након службе у бранковачкој цркви и освештавања заставе, представници града Ваљева, Војске Србије, МУП-а, институција културе, мештана и осталих гостију упутили су се на Бранковачки вис, удаљен 2 км од цркве, како би присуствовали подизању заставе, у част 209. годишњице од подизања заставе српске војске која је неколико дана касније потукла Турке и 20. марта ослободила Ваљево, а потом и Шабац.
 
Застава коју је Прота Матеја Ненадовић подигао на Бранковачком вису, била је позив за 700 људи, који су представљали окосницу војске Западне Србије која је поразила Турке у бојевима код Бељина и Свилеуве, а наредних година ослобађала и Карановац и Ужице, држала под контролом стално немиран фронт на Дрини, учествовала у Мишарској бици, у ослобађању Смедерева, Београда и других градова.
„За Бранковину кажу да је питома. Јесте питома историјски, културно и црквено. Али је и ратничка, ослободилачка, а овај тренутак то и потврђује. Клица српске родољубивости и жеље за слободом кренула је одавде. Зато треба неговати, поштовати и ценити овај барјак части, који се високо вијори над Бранквином и Србијом“, рекао је Александар Васиљевић, команадант ваљевске касарне.
 
„Захваљући мештанима који су уредили прилаз и место око споменика, ми смо данас овде, на овом месту на коме је Прота Матеја Ненадовић пре тачно 209 година изнео црквени барјак око кога је почела да се окупља војска Ваљевске нахије. То је било једно од два главна језгра војске устаничке Србије“, рекао је Владимир Кривошејев, историчар и директор Народног музеја Ваљева.
 
Мештани Бранковине су у знак сећања на значајне догађаје из свог краја, током прошле године раскрчили плато код споменика, подигли собрашицу и поставили информативне табле.
 

Leave a Comment