Подршка Цркве пројекту „Невидљива деца“

Почетак » Подршка Цркве пројекту „Невидљива деца“ » Актуелно » Подршка Цркве пројекту „Невидљива деца“

Додела 60 пакетића за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом, која живе у руралним подручјима града Ваљева, организованa  је данас у Центру за социјални рад „Колубара“ Ваљево. Српска православна црква и Епархија ваљевска су даровале ове пакетиће и на тај начин се прикључили активностима пројекта „Невидљива деца“, који спроводе град Ваљево, Центар за социјални рад и Дом здравља, а највећи део финасира Европска унија (ЕУ).

Додели пакетића је присуствовао градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, председник Савета за социјалну политику града Ваљева и одборник Радоица Рстић, изасланици владике Милутина и представници Светосавске омладинске заједнице, који су поделили ове пакетиће.

„Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић присуствује данашњој додели пакетића, дајући подршку родитељима и деци, да и сами осете да нису заборављени, ни од стране Града, државе и Центра за социјални рад.

Поред услуге која се пружа деци са сметњама у развоју на руралним подручјима од стране мобилног тима здравствених и стручних радника, ми ћемо се као Град потрудити да тај број буде и већи и да кроз наше учешће у пројекту, обезбедимо додатне активности и поклоне.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић препознаје социјалну заштиту као кључни елемент, који је планиран и у буџету града Ваљева за 2018. годину, јер су повећана средства. Знамо сви да су породице које имају децу са сметњама у развоју у тешкој материјалној ситуацији, сама брига и одгајање те деце изискују огромне трошкове. Можемо да обећамо да ћемо када истекне овај пројекат, као Град обезбедити одрживост. У оквиру нове Стратегије социјалне заштите која је у изради, планирамо наставак овог пројекта, након истека финансирања од стране ЕУ“, рекао је Радоица Рстић, председник Савета социјалну политику града Ваљева и одборник Скупштине града Ваљева.

Представник Светосавске омладинске заједнице Мија Бојиновић се захвалио граду Ваљеву, градоначелнику и председнику Савета за социјалну политику и пренео поздраве владике Милутина.

„Светосавска омладинска заједница је заједница младих и деце, а пре свега Господ Исус Христ нам говори „пустите децу мени, јер је њихово царство Божије“. Црква је заједница свих и ми смо овим малим гестом хтели да покажемо да бринемо о свима. Сарађиваћемо у будућности и још доста тога дати“, рекао је представник Светосавске омладинске заједнице Мија Бојиновић.

Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево, Град Ваљево и Дом здравља Ваљево заједнички реализују пројекат “The invisible children” (Невидљива деца) – Успостављање  нове социјалне услуге за децу у руралним подручјима, који је одобрен за финансирање од стране Европске уније  у оквиру грант шеме „Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу“.

Активности на реализацији пројекта су започете у јуну 2017. године и предвиђено је да пројекат траје 22 месеца. Укупна вредност пројекта износи 185.987,34 евра, од чега је вредност донације Европске уније 163.668,86 евра.

Разлози за реализацију пројекта се базирају на маргинализованом положају деце са сметњама у развоју/инвалидитетом у друштву. Истраживања су показала да је код  деце са руралног подручја, израженији  ризик од злостављања и занемаривања, изолованост од друштва, често од самих породица, ређе похађање  и велики степен осипања из образовног система.