Подршка Европске уније и Владе Србије здравству и Ромима у Ваљеву

Почетак » Подршка Европске уније и Владе Србије здравству и Ромима у Ваљеву » Актуелно » Подршка Европске уније и Владе Србије здравству и Ромима у Ваљеву

Шеф делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, амбасадор Сем Фабрици састао се данас у Ваљеву са тимом медицинског и немедицинског особља ангажованог у оквиру подршке ЕУ здравственом систему Србије у борби против COVID19.

Код тријажног контејнера који је донација ЕУ , у кругу Опште болнице Ваљево, шеф Делегације ЕУ се састао са десет чланова и чланица медицинског тима, ангажованог у Ваљеву, у оквиру помоћи који је финансирала ЕУ током борбе против COVID19. У Ваљеву је на шест месеци ангажовано пет доктора медицине и пет санитарних техничара, који су подршка постојећем тиму у ваљевском Заводу за јавно здравље.

„У марту када је пандемија погодила Србију, Влада је тражила од нас да им помогнемо да се појачају капацитети целокупног здравственог система Србије, како би могли успешно да се боре против овог непознатог и мистериозног вируса. Ми смо одмах покренули иницијативу за набавку опреме која је неопходна болницама у виду маски, заштитне опреме, респиратора и тријажних контејнера. И то је све био део првог пакета помоћи које је ЕУ у духу солидарности пружила Србији.

Сви здравствени системи у свету су растегнути до максимамума, јер се ради на лечењу великог броја пацијената. У јулу је Влада Србије нас замолила да помогнемо тако што ћемо финансијски подржати запошљавање 200 домаћих здравствених радника, који ће бити ангажовани у различитим установама широм земље.  Срећан сам што сам упознао 10 медицинских радника, који су од септембра ангажовани на шест месеци у Ваљеву. Међу њима је доста жена и младих људи који ће кроз овај посао стећи велика искуства.  Захваљујем се њима, као и градоначелнику и релевантним институцијама, које су учествовале у запошљавању ових младих људи.

Пандемија није готова и вирус ће остати још неко време међу нама и зато морамо да вредно радимо на проналажењу правих терапија и вакцине. Срећан сам што смо ми у ЕУ успели да помогнемо и да допринесемо да се здравствени систем у Србији ојача, било у виду опреме или људства. Разговарајући са представницима различитих институција, рекли су ми да је епидемилошка ситуација са позитивним назнакама и радује ме. Али морамо остати опрезни у наредном периоду“, рекао је амбасадор Фабрици у Ваљеву.

Верица Јовановић, директорка Института „Батут“ се захвалила делегацији ЕУ у Србији на препознавању значаја на унапређењу капацитета када су у питању кадрови:
„Ваљево и Колубарски округ су били међу првима где су се појавили случајеви COVID19. Од великог значаја је улагање у кадар, знање, младе људе који треба да раде у превентивном сектору, на раном откривању и дијагностиковању новог вируса и последица у овој епидемији. Важна је и сарадња са болничким установама. Ако погледамо епидемилошку ситуацију 33.080 људи је регистровано са COVID19 позитивним налазом. У овом тренутку у свим болницама Србије имамо 315 особа које се болнички лече. Од великог је значај рано дијагностификовати, на време открити и пратити све контакте који су били у комуникацији са особама које су позитивне и које могу пренети инфекцију. Из тог разлога, здравствени систем Републике Србије је показао током овог периода да су капацитети и болничких установа и установа примарне заштите од великог значаја и спремни да прихвате све захтеве. Само у претходним годинама Министарство здравља Републике Србије је примило велики број здравствених радника. Овом приликом, пријем нових 10 кадрова на шест месеци на територији Ваљева је од великог значаја да се унапреди превентива. Република Србија је у овом тренутку у стабилној епидемиолошкој ситуацији, али нема опуштања. Маске, дистанца и дезинфекција руку и простора су кључне мере за спречавање ширења COVID19 међу становништвом.“

Догађају су присуствовали директори ваљевског Завода за јавно здравље и Опште болнице, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, као и шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији, Микела Телатин.

У име медицинског тима се обратила др Слађана Мукић, која се захвалила ЕУ на подршци запошљавања медицинског особља:

„Нама је омогућено да радимо значајно растерећеније са додатним ангажовањем радника. То ће допринети да свој посао радимо још квалитетније него до сада. Због тога се у име свих својих колега захваљујем амбасадору и ЕУ који су нам омогућили овај пројекат.“

Амбасадор Фабрици је потом обишао ромско насеље у близини Болнице, а  придружили су му се потпредседница Владе и председница Координационог тела за инклузију Рома и Ромкиња, Зорана Михајловић и градоначелник Ваљева, Лазар Гојковић.

Породице у овом ромском насељу су у мају и јуну ове године добиле 500 пакета хране и средстава за хигијену, као помоћ ЕУ најугроженијим породицама у време епидемије коронавируса. О животу у овом насељу, али и о положају Рома у Ваљеву је известио Драган Грачанин, директор Асоцијације координатора за ромска питања Ваљево.

Амбасадор Фабрици је након обиласка ромског насеља изјавио да је ромска заједница међу најбројнијом мањином у Европи, а истовремено и најрањивија и највише дискриминисана: „Напори које улажемо мој тим, ја и ЕУ јесте да видимо како можемо да учинимо ваше животе бољим. Социјална инклузија подразумева превазилажење бројних социјалних баријера, у обазовању, запошљавању и стамбено збрињавање. Ако срушимо те баријере да деци омогућимо приступ образовању, родитељима посао и читавим породицама домове, онда смо постигли добру ствар. Ми у ЕУ се трудимо да урадимо наш део посла. За ове активности смо Републици Србији донирали 30 милиона евра. Направљен је напредак, има више ромске деце у школама, људи који имају кров над главом, већи број Рома има документа. И овај део Србије треба да буде део нашег пројекта. У априлу или мају смо били овде и донели помоћ за ублажавање тешкоћа узрокованик COVID19. Уз помоћ централних и локалних власти сви заједно можемо обезбедити образовање, посао и кров над главом и у Ваљеву. За то нам је потребна сарадња заједнице, која мора бити снажна и уједињена и да сарађује са властима.“

Драган Грачанин, директор Асоцијације координатора за ромска питања Ваљева је рекао да без три нивоа- национална подршка, локална власт и људи из ЕУ који су највећи донатори за инклузију Рома у Србији, ствари не могу да буду боље.

„Када је почела корона криза научили смо многе лекције. Ми из Асоцијације која има 60 координатора који раде у општинама широм Србије, до тада смо радили иницирање стипендија, локалне акционе планове, помоћ деци у школи. Одједном смо тада постали хуманитарна организација и то нас је вратило на почетак. Почели смо да мапирамо здравствене ризике у Србији и да покушамо да их адресирамо тамо где се они решавају. А то су градски доносиоци одлука, а где нам је запело, писали смо директно и потпредседници Владе и Делегацији ЕУ у Србији. На многе иницијативе је одговорено, многа насеља су снабдевена водом и прикључена на електромрежу, јер је у том тренутку то значило живот. Научили смо важну лекцију, у 21. веку причамо о струји, води, есенцијалним стварима које су битне за здравље, али бавимо се развојним стварима што је добро. Образовање и запошљавање су поново и у овом насељу подигнуте као теме, али и инфраструктура. У многим пројектима нам слушалицу подигне Делегација ЕУ, подршку нам дају и на националном нивоу. Имали смо једну тужну рупу на локалном нивоу, а били смо најбољи као град, јер смо 2005. године имали прву стратегију за образовање Рома. Отуда нама толики број студената и пуно образованих. Од пре неког времена смо добили позитивне сигнале од локалне власти и ја мислим да ће сада та сарадња бити подигнута на следећу степеницу.“

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио гостима на посети Ваљеву, али и на свим досадашњим реализованим пројектима које су помогли и који ће тек бити реализовани:

„Користим ову прилику да вам кажем да ће град Ваљево активно учествовати у свим пројектима који су везани за социјалну инклузију Рома са посебним аспектом на запошљавање и социјално збрињавање.  У току су два пројекта који се односе на запошљвање. Пре неколико дана смо завршили пројекат у ромском насељу Баир. Тамо је завршен пројекат „Живети заједно“, који је финансиран из ИПА пројеката, уз помоћ УНОПС-а.“

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за инклузију Рома и Ромкиња је рекла да је најважнија функција да водимо рачуна о свим грађанима и грађанкама, нарочито осетљивих група.

„А Роми и Ромкиње јесу осетљиве групе у нашем друштву. Срећна сам што сам са г. Фабрицијем, јер нас двоје доста радимо у овој области која се зове социјално становање и инклузија Рома и Ромкиња. Драго ми је да је ЕУ наш пријатељ у овој теми. Није то само питање новца које ЕУ пребацује у буџет Србије, већ заједнички рад и колико можемо заједно да урадимо, да се изборимо не само са баријерама, већ и са стереотипима које живимо сви ми. Када једном Рому или Ромкињи није добро, када ромском детету у школи говоре ружне речи, то је онда проблем све деце, свих нас. Посебно ми је драго што сам са новим градоначелником Ваљева, који је у представљању онога шта жели да уради, рекао да све што је могуће да учини да живот Рома и Ромкиња у Ваљеву буде бољи, урадиће. Ако смо сви заједно у томе, онда ћемо решити и ово насеље и нека друга која имају проблеме. Још пуно посла је пред нама“, поручила је потпредседница Владе др Зорана Михајловић.

Она је рекла да у овом насељу живи преко тридесеторо деце и њима треба нови живот. Из новог програма који се ради са ЕУ учиниће све да се нађе простор и земљиште да се изграде нови станови, поручила је потредседница Владе.

Градоначелник Лазар Гојковић и амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици су на крају посете Ваљеву обишли кеј реке Колубаре, чију реконструкцију након поплава 2014. године је финансирала Европска унија. Амбасадор Фабрици је имао прилику да види колико је значајна за Ваљево и овај део Србије била реконструкција уништеног корита реке Колубаре