Подршка Града пројекту вантелесне оплодње

Почетак » Подршка Града пројекту вантелесне оплодње » Вести » Подршка Града пројекту вантелесне оплодње
„Град Ваљево је свестан важности отварања Центра за вантелесну оплодњу у нашем граду, пре свега за грађане који се боре да добију потомство, а затим и из социјалног и општег друштвеног значаја, које носи један овако захтеван, модеран и важан пројекат“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић у данашњем разговору са проф. др Вељком Влаисављевићем, доц. др Борутом Ковачичем, из Универзитетског клиничког центра Марибор и представницима Здравственог центра Ваљево. Градоначелник је примио важне госте у знак подршке коју Ваљево даје реализацији пројекта вантелесне оплодње.
 
Због важности оваквог пројекта за наш град, у предлогу буџета за 2013. годину планирано је три милиона динара за подршку у реализацији програма вантелесне оплодње. Након добијања сагласности у јулу ове године од стране Министарства здравља, већ су обављене и консултације са 46 брачних парова упућених из филијала РФЗО Шапца, Ужица, Чачка, Краљева, Новог Пазара и Ваљева.
 
У оквиру мера за смањење незапослености, Град Ваљево ће кроз субвенције за запошљавање, од 24 нова радна места која ће финансирати, подржати отварање четири радна места за потребе Центра за вантелесну оплодњу, у износу од 800.000 динара. Центар ће водити др Бранко Будимировић, који предводи генерацију младих ембриолога и микро-биолога који имају шансу да Ваљево позиционирају као озбиљан центар у области вантелесне оплодње у овом делу не само Србије, већ и Европе.
 
Проф. др Вељко Влаисављевић, који је и професор на Медицнском факултету у Љубљани, члан је бројних удружења, председник је Удружења за репродуктивну медицину у Словенији, а члан је и САНУ и доц. др Борут Ковачич, универзитетски дипломирани биолог, члан Комисије за доделу сертификата ембриолозима у оквиру Европског удружења за хуману ембриологију и репродукцију (ЕСХРЕ) су у разговору са градоначелником Станком Терзићем истакли да се реализација овог пројекта у Ваљеву, од самог почетка одвија по плану и да је наишла на добар пријем и разумевање свих представника и Здравственог центра и Града Ваљева.
 
„То обећава успешан и квалитетан рад, са најважнијим циљем- омогућавању што већем броју парова да добију децу“, речено je приликом данашњег пријема код градоначелника Ваљева.

Leave a Comment