Подршка министарке Славице Ђукић Дејановић Ваљеву

Почетак » Подршка министарке Славице Ђукић Дејановић Ваљеву » Актуелно » Подршка министарке Славице Ђукић Дејановић Ваљеву

Граду Ваљеву из године у годину стижу све значајнија средства за унапређење наталитета и популациону политику од стране Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др  Славице Ђукић Дејановић. Од три милиона динара, колико је издвојено 2018. године, стигло се до 16 милиона динара у 2019. години, због добрих резултата не само у ваљевској болници, већ и на осталим пољима унапређења популационе политике у граду, потврдила је министарка Славица Ђукић Дејановић, која је данас боравила у посети Ваљеву.

Од новца који је прикупљен заједничким улагањима Кабинета овог министарства и града Ваљева, набављен је савремени инкубатор који служи за културу ћелија, за потребе Центра за вантелесну оплодњу. Два милиона динара је издвојено за запошљавање десетак младих мајки које живе у приргадским насељима и селима, пет милиона динара за изградњу модерног дечјег игралишта у Насељу „Ослободиоци Ваљева“, два милиона динара за отварање играоница за децу, коју ће користити незапослени родитељи који су у потрази за послом и пола милиона за едукације жена у бизнису.

„Овде пред нама је донација Кабинета министарке професорке Славице Ђукић  Дејановић, тј. инкубатор за културу ћелија, који ће се налазити на Одељењу за вантелесну оплодњу и који ће фактички побољшати мониторинг самог ембрио развоја и праћење културе ћелија након ембрио трансфера. Оно што је најважније јесте да је сарадња са Владом Републике Србије, а поготово са Министарством професорке Славице Ђукић  Дејановић одлична, да смо ми већ неке наредне кораке договорили са директором болнице и начелником гинекологије др Димитријевићем. Покушаћемо да идуће године Одељење гинекологије добије један респектабилан ултразвучни апарат, који ће омогућити комфорнији и сигурнији рад акушерима и овом приликом се захваљујем министарки и професорки Славици Ђукић Дејановић на свестраној помоћи и на сарадњи, која ће у будућности сигурно бити добра као и до сада“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Проценили смо да не само овде у болници, у сектору који се бавим овим значајним послом, већ и у другим сегменитима, треба заправо радити на поправљању популационе политике. Ми смо оценили да мајке деце које живе у приградским насељима и селима, треба да имају виши степен запошљавања и у ту сврху заједнички смо обезбедили два милиона динара само за ову годину. Информисана сам да ће десетак младих жена ускоро добити та средства и да ћемо имати прве резултате већ наредне године. Сматрамо да обична просечна жена, мајка, треба да буде итекако обучена шта то значи бизнис за жену. У једној традиционалној средини, где је негде уобичајено да стуб породице у том материјаном смислу буде мушкарац, извојили смо око пола милиона за одређене едукације за овај профил и за ове активности“, рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Она се осврнула и на незапослене родитеље, о којима се најмање брине, а град Ваљево је конкурисао са овим пројектом у Кабинету министарке без портфеља:

„Незапослени родитељи су  нас такође окупирали захваљујући програму којим сте ви аплицирали, јер сте нас негде обавестили о томе да се о свима по мало брине, али не и о незапосленом родитељу. Они чак немају где да оставе дете када пођу да траже или да обаве посао, а то јесте обичан живот и дневни проблем. У том смислу смо се договорили и дали два милиона динара да се направи играонаца за децу, за незапосне родитеље који за то време док неко о деци брине, могу да да буду безбрижни да ће о њиховом детету неко бринути, а они ће моћи свој посао да ураде како треба. Наравно „Колубара два“, насеље за које смо извојили око 5 милона је посебна инвестиција. Мене радује што сте привели крају све поступке за почетак радова на том игралишту и што сте ме обавестили да ћете негде већ у октобру имати прве радове, јер то игралиште ће бити простор у коме ће деца видети своју основну функцију. Поред образовања, играће се и учиће се љубави ка спортским активностима и како да буду још бољи Ваљевци него што сте ви, а ви сте најбољи у Србији“, закључила је министарка Ђукић Дејановић.

Др Бранко Будимировић, шеф Одсека за биопотпомогнуту оплодњу, у оквиру кога ради Центар за ВТО у Општој боници у Ваљеву се захвалио на подршци Кабинета министарке Ђукић Дејановић и рекао да ће такозвани „бенџ“ инкубатор значајно олакшати рад у лабораторији и повећати капацитете Центра.

„Рачунајући на ову донацију, ми смо већ тражили анекс уговора са Републичким фондом за здравествено осигурање да нам омогући додатних 15 парова на оних већ претходних 250 уговорених, које ћемо урадити до краја године.“

Др Будумировић је рекао да већ трећа посета министарке Ђукић Дејановић Ваљеву и овдашњој болници доказује  континуитет њене подршке у заједничкој борби за повећање наталитета у нашој држави.

„Наши резултати су свима до сада познати, то не бих понављао. До краја године очекујемо рођење 400 – те  бебе, па ћемо се  трудити да наставимо тако и у будућности. Трудимо се да не правимо неку већу листу чекања за наше пацијенте и за сада успешно трајемо“, закључио је руководилац Центра за ВТО др Бранко Будимировић.

Народни посланик и потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић, али по његовим речима, данас у функцији Ваљевца, рекао је да је своје могућности ставио на располагање градоначелнику и локалној власти и да је увек ту да помогне и да успостави контакте између Владе Републике Србије и града Ваљева.

„Заиста желим још једном да искористим прилику да захвалим проф. др Славици Ђукић Дејановић на донацији коју нам је уступило њено министарство, а надам се да ће их бити још. Већ имамо договоре за наредне донације, за наредну годину и мислим да не само ова донација, већ све оно што Влада Републике Србије чини и ради за Ваљево у смислу подршке, јесте потврда једне добре сарадње на релацији градске власти и Владе Републике Србије. Надам се свакако да ће тако бити и у нареднм временском периоду, а опет кажем ја сам ту колико је у мојој моћи да помогнем градоначелнику да  тај контакт успоставим и да заједничким снагама изгурамо иницијативе које смо дефинисали као циљеве за Ваљево, опет у интересу грађана Ваљева“, поручио је Ђорђе Милићевић.

Др Зоран Ђурић, директор Опште болнице Ваљево се захвалио на донацији која ће значајно побољшати рад Одсека за вантелесну оплодњу:  „Надам се да ће и у следећој години за тај одсек бити још донација, зато што одсек то и заслужује, јер је један међу првима у Србији.“