Подршка пешацима, бициклистима и здравим стиловима живота

Почетак » Подршка пешацима, бициклистима и здравим стиловима живота » Актуелно » Подршка пешацима, бициклистима и здравим стиловима живота

Ваљево је један од 17 градова и институција из девет земаља који су укључени у пројекат „City Walk–Градови за пешаке“, који се реализује у оквиру Интeр-регионaлног дунавског транснационалног програма, подржаног од Европског фонда за регионални развој (ЕРДФ) и Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера из Словеније, Мађарске, Словачке, Хрватске, Румуније, Бугарске, Чешке Републике, Аустрије и Србије, са намером успостављања и ширења пешачких зона, пешачког и бициклистичког саобраћаја у градовима дунавског региона. Пројекат помаже градовима да смање емисију издувних гасова и буку, да постану безбеднија и боља места за живот, да повећавају улогу активног транспорта попут ходања и превоза бициклом, а и   промовише здраве стилове живота.

На платоу Центра за културу Град Ваљево је у суботу организовао манифестацију „Крећи се“, као завршни догађај пројекта „City Walk“, подржаног из фондова Европске уније. Цео догађај је представљао промоцију здравих стилова живота у урбаним условима – кретања, пешачења, рекреације, вожње бицикла и спорта. Клубови и удружења организовали су занимљиве демонстрације бициклизма, рвања, каратеа и џудоа, игре без граница за децу, кангу фитнес, шетњу до парка Пећина и натраг, спелеолози су демонстрирали пењање уз ужад… Један од најзанимљивијих тренутака био је када су учесници формирали велике фигуре пешака и бицикла које су фотографисане и снимане из дрона.

У програму су учествовали Карате клуб “014”, Рвачки клуб “Младост”, Џудо клуб „Кодокан“, Бициклистички клуб “Боба”, СУ “Варатонац”, Друштво истраживача “Владимир Мандић Манда”, „Кангу клуб“, Планинарски клуб “Повлен” и ПСД “Маглеш”. Посматрачи и пролазници су имали могућност да се придруже активностима и опробају у појединим вештинама. У Здравственом кутку Служба патронаже ваљевског Дома здравља, представници Црвеног крста и Медицинске школе Ваљево грађанима су контролисали притисак, мерили тежину и висину и одређивали бодимас индекс, давали здравствене савете.

Манифестацију је отворио члан Градског већа проф др Мирољуб Ивановић, који је присутнима саопштио лепе вести везане за будуће бициклистичке и пешачке стазе у нашем граду, чије пројектовање и изградњу финансира Град Ваљево.

„У току је израда пројекта бициклистичке стазе од Узун Миркове улице до Обилазнице, а ове године би требало да се изгради прва деоница од Пољопривредне школе до обилазног пута. У склопу реконструкције улице Вука Караџића урадиће се и бициклистичка стаза у тој улици. Ради се и пројекат бициклистичке стазе од кружног тока у Градцу до Петнице, а следеће године и изградња већег дела те деонице. Озбиљно се сагледавају могућности за изградњу пешачке и бициклистичке стазе на кеју Колубаре након завршетка свих радова у кориту“, рекао је проф. др Ивановић.

Значај физичке активности подвукао је промотер манифестације Илија Лазаревић из Рвачког клуба „Младост“, јуниорски првак државе у рвању слободним стилом.

Коoрдинатор пројекта Ненад Бранковић говорио је реализованим активностима,  резултатима и ефектима пројекта, наглашавајући да је  „City Walk“ допринео припреми и реализацији активности Града Ваљева на унапређењу пешачке и бициклистичке инфраструктуре. „Ваљево ће следеће седмице усвојити „План одрживе урбане мобилности“ и „План унапређења пешачења централне градске зоне“, који су такође резултати овог пројекта, чиме ће се стећи услови за реализацију нових пројеката, који ће допринети унапређењу услова за пешаке и бициклисте у нашем граду. Посебно је важно да је пројекат допринео и активностима на пројектовању и изградњи бициклистичких стаза, тако да већ ове године очекујемо изградњу првих стаза, а да се наредних година мрежа бициклистичких стаза континуирано развија. Наредних дана очекујемо постављање пешачке, бициклистичке и туристичке сигнализације на 35 локација у граду. Урађена је Walk ’n smile aпликација за смарт мобилне уређаје која подстиче ходање у градовима путем занимљивих и информативних садржаја. У едукативном делу пројекта организовали смо 27 различитих догађаја – радионица и предавања. Посебно су биле атрактивне акције организоване у априлу „Кораком кроз град“ и „Бициклом кроз град“, истакао је координатор пројекта Ненад Бранковић.