Подстицајне мере за наталитет

Почетак » Подстицајне мере за наталитет » Вести » Подстицајне мере за наталитет
Чланови Градског већа на данашњој седници утврдили су предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о праву на помоћ незапосленим породиљама. Одлука је допуњена новом мером за подстицај рађања деце која се односи на право на новчану накнаду породиљама које су родиле дете у новогодишњој ноћи 1. и 14. јануара. У 2013.години овај програм већ је реализован када су три породиље са пребивалиштем на територији града Ваљева, а које су родиле децу 1.и 14.јануара,  добиле по 20.000 динара.
 
„Сматрамо да мере које Град примењује као подстицај рађању деце дају резултате. Право на новчану накнаду у месечном износу од 10.000 динара док дете не наврши годину дана у протеклој години искористиле су  282 незапослене породиље, од тога је 116 са сеоског подручја, што значи да мере како зауставити миграције становништва са села у град, дају резултате и само се морају конкретно реализовати. Осим тога, у 2012. години је рођено је 756 деце, што је за 56 више него у 2011.години, тј.осам одсто. У Србији када је наталитет један од највећих проблема и када свуда имамо негативна исход, ми смо повећали наталитет за осам одсто у 2012.години. Данас смо исплатили накнаду за јануар и вероватно ћемо морати ребаланском да обезбедимо додатна средства јер смо предвидели у овој години 20 милиона динара, али то ћемо урадити са великим задовољством, јер смо у прилици да дамо конкретан допринос да се проблем наталитета решава“, рекао је градоначелник Станко Терзић на данашњој седници и додао да када је реч о сеоском подручју, мора се радити на томе да се побољша економска ситуацији тамошњег становништва. „Из буџета смо определили са пољопривреду у овој години 20 милиона динара и сваке  године ћемо повећавати та средства, а улагаћемо и у инфраструктурно опремање сеоског подручја“, рекао је градоначелник.

Између осталог, на данашњој седници чланови Градског већа прихватили су и предлог закључка о прихватању уговора о конституисању службености који ће закључити град Ваљево и „АБЦ“ тест, као и низ предлога решења о одбијању жалби изјављених против решења Одељења за утврђивање, наплату и контролу изворних прихода.  

 

 

 

Leave a Comment