Поклон представа и новогодишњи пакетићи за децу ромске националности

Почетак » Поклон представа и новогодишњи пакетићи за децу ромске националности » Актуелно » Поклон представа и новогодишњи пакетићи за децу ромске националности

Традиционално је данас у Центру за културу организована подела новогодишњих пакетића за децу ромске националности. У оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома, град Ваљево је у 2018. години издвојио 3 милиона и 685 хиљада динара.

Председник Савета за социјалну политику града Ваљева Радоица Рстић истакао је да ће се у наредној години наставити са Локалним акционим планом за Роме и да ће Скупштина усвојити акционии план за наредних пет година.

„ Данас реализујемо и последњу програмску активност из Локалног акционог плана за образовање Рома, који је већ 10 година усвојен у граду Ваљеву. На нареденој  Скупштини ћемо усвојити акциони план за наредних пет година, а последња програмска активност је данашња подела новогодишњих пакетића за сву децу која потичу из сиромашних породица ромске националне мањине. Деца ће ове као и прошле године добити пакетиће од града Ваљева. Морам да напоменем да град Ваљево за Локални акциони план за образовање Рома на годишњем нивоу издваја 3.685.000,00 динара и те програмске активности се спроводе у више сегмената, а основна је стипендирање ромских ученика основних и средњих школа и студената. У овој години за те намене је издвојено 2.500.000,00 динара и у овом тренутку имамо 68 стипендиста од чега је седам ученика основних школа, 50 ученика средњих школа, и 11 студената. Посебно смо задовољни са бројем студената и тај број из године у годину расте, као и број средњошколаца. Овај акциони план постиже свој резултат а показатељ је то што имамо скоро 100 процената ученика који када заврше основну школу уписују средњу, настављају своје образовање а подстичемо их стипендијама које добијају. Ученици основних школа примају стипендију у износу од 3.000,00 динара, средњошколци 4.000,00 динара, а студенти 7.000,00 динара месечно. Поред тога почетком школске године за све ученике

основних школа обезбедили смо набавку школског прибора и за то издвојили 250.000,00 динара. Такође из овог акционог плана сва деца која похађају предшколско образовање добијају бесплатну ужину. Данас ће ромској деци бити подељено 325 пакетића, а Центар за културу се потрудио да им обезбеди и бесплатну поклон представу“ истакао је Рстић.