Полагање венаца и цвећа на Војничком гробљу

Почетак » Полагање венаца и цвећа на Војничком гробљу » Вести » Полагање венаца и цвећа на Војничком гробљу
Јеврејска општина Београд у сарадњи са Јеврејским историјским музејом и хором „Браћа Барух“, обележава пригодним програмом стогодишњицу Првог светског рата. Тим поводом, представници Јеврејске заједнице и представници града Ваљева положили су венце и цвеће на Војничко спомен-гробље из Првог светског рата у Ваљеву.
 
„Током Првог светског рата Јеврејска заједница је учествовала у борбама бранећи ову државу и велики број Јевреја је погинуо на свим већим фронтовима. Зато ми имамо задатак да се сећамо Јевреја и Срба, као и свих оних који су се борили против зле судбине која нас је задесила. Сећаћемо се на Јевреје борце током Великог рата, али и на Јевреје жртве. Имамо дужност да о томе говоримо, да се то не заборави и да им се на неки начин одужимо, одајући им почаст као што смо то урадили данас“, рекао је приликом полагања венаца  Давор Салом, руководилац пројекта „Сећање на Јевреје који су учествовали у Првом светском рату“.
 
Данас у 17.00 часова у холу Центра за културу биће отворена изложба и одржано предавање „Јевреји Србије у Првом светском рату, Срби Мојсијеве вере за слободу Србије“, а у 19.00 часова у Музичкој школи „Живорад Грбић“ одржаће се концерт хора „Браћа Барух“. Програм Јеврејске општине Београд у Ваљеву одржава се у циљу очувања сећања на храбре српске и јеврејске борце као и на жртве које су дали за слободу домовине. Реализација изложбе са пратећим публикацијама, предавање и музички програм у оквиру овог програма, представља допринос Јеврејске заједнице Србије обележавању једног по свему изузетног, трагичног, али и херојског периода у историји Србије, а истовремено по теми и садржају, представља својеврстан едукативни програм о „Србима Мојсијеве вере“ и њиховом доприносу развоју Србије почетком 20. века како у просветитељству, тако и у култури и привреди.
 
 

Leave a Comment