Полагање војничке заклетве у Ваљеву

Почетак » Полагање војничке заклетве у Ваљеву » Актуелно » Полагање војничке заклетве у Ваљеву

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2020“ и кандидата из грађанства за курс подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Заклетви у Ваљеву је присуствовао градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, као и представници најважнијих институција у граду Ваљеву.

Стефановић је поручио да су ови млади људи, који се данас заклињу на верност нашој отаџбини и своју будућност везују за наш систем одбране, још један доказ заслуженог поверења и угледа који  Војска ужива међу грађанима Србије. Честитајући им положену војничку заклетву, министар је нагласио да су данас дали реч да ће бити уз свој народ где год и кад год затреба.

– Ваши родитељи, пријатељи, родбина, али и други припадници Министарства одбране, Војске Србије, као и ја лично, поносни смо на вас. Онај ко изабере да постане војник, има посебно поштовање, јер бити војник значи служити општем добру, бити у заветном односу са отаџбином и бити спреман на напоре и одрицања ради стабилности Србије – истакао је министар одбране.

Војничку заклетву у касарнама у Ваљеву, Сомбору и Лесковцу данас је положило више од 300 војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2020“ и кандидата из грађанства за курс подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО.

– Драги војници, дозволите да вас све тако назовем, без обзира на чин, звање и будући позив, вас готово три стотине данас у Србији, својим опредељењем да добровољно служите војни рок, већ сте показали одважност. Ваше старешине официри и подофицири, потрудили су се да створе услове за вашу обуку, како би вам на ефикасан и безбедан начин пренели сва своја знања и војничко искуство – нагласио је министар Стефановић додајући да је уверен да ће у војсци стећи и многа трајна пријатељства и драгоцена искуства која ће користити у животу.

Министар Стефановић је посебно нагласио да се нада да ће неки од оних који су данас на писти касарне у Ваљеву, уједно пожелети да им војска буде животни позив.

– Данас су овде са нама, у Ваљеву, и млади људи који ће нам се, надамо се, убрзо придружити и у професионалним редовима. Прошли сте најозбиљније селекције, и сви се оспособљавате да бисте се придружили нашим реномираним 204. и 98. ваздухопловној бригади, као и 250. ракетној и 126. бригади ВОЈИН. Драги полазници курса за подофицире, поносни смо на ваше опредељење да се професионално остварите у улози заштитника неба Србије и будете део Војске Србије – истакаоје министар Стефановић.

Према његовим речима, Војска данас наставља са опремањем и модернизацијом, а држава ради  предано и свакодневно, на побољшању стандарда војника и њихових услова рада.

– Зато хоћемо да и у наредној години, осим редовног повећања плата, то буде додатних 10 посто, којим ћемо и значајније стимулисати плате војника, а тако ћемо наставити да радимо и у наредним годинама – поручио је министар одбране додајући да војска јесте и традиција и дисциплина, али и много више од тога, зато што данас улажући у људе, који су суштина постојања наше војске, који су њен најзначајнији ресурс, улажемо у снагу наше Србије.

Бити припадник Војске Србије, нагласио је министар Стефановић, прилика је за све да буду и хероји за грађане, да буду уз њих и у добру и у злу, али и прилика за стално усавршавање и напредовање.- Наши припадници су чувари стабилности наше земље, они који својом способношћу одвраћају било кога, макар и од помисли да може да угрози Србију. Ви јесте понос Србије. Свуда широм света, где су припадници наше војске у мултинационалним операцијама, добили су највише оцене. Лидери најмоћнијих земаља данашњице њихово учешће на војним парадама оценили су највишим оценама. Ни за једно ни за друго не указује се тако олако прилика у разним другим професијама – закључио је министар Стефановић.

Он је изразио уверење да млади имају будућност у нашој војсци, да имају од кога да науче и како да остваре завидне каријере и како да буду најбољи у свом послу, али и најчвршћи стожер будућности наше земље.

– На младе људе који су овде данас смо и посебно поносни, јер су се определили да буду старешине Војске Србије и да буду војници на добровољном служењу војног рока. Они су се усудили да покажу да могу и да умеју – закључио је министар Стефановић уз поруку да никад не забораве да је Србија наша једина отаџбина.

Иван Андрић из Ваљева одлучио се да добровољно служи војни рок због традиције.

– За мене је то част, служити Војсци Србије и младима бих препоручио из више разлога – научите доста тога, како да се носите кроз живот и научите лекције које не можете да научите у цивилству, а важно је да се држимо заједно, да помажемо једни друге – рекао је Иван Андрић.

Једна од војника на добровољном служењу војног рока је Бојана Марковић, писац из Ариља.

– Породична традиција ме навела да се пријавим. Одрастала сам с тим идеалима, циљ ми је био да наставим породичну традицију, много волим своју земљу, патриота сам, а сматрам да је највећа част бранити Србију и дати све за земљу у којој смо рођени. Војска је добро искуство и човек се научи да буде тимски играч. Војска је велика породица и учи нас да будемо добри људи, часни и поштени – истакла је Бојана Марковић.

Кандидат за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО Стефан Цицмиловић из Прокупља из љубави према војсци, отаџбини и нашој историји пријавио се на конкурс.

– Одувек ме привлачило ваздухопловство и противваздухопловна одбрана. Надам се да ћу да будем одличан, а трудићу се да будем што бољи – поручио је Стефан Цицмиловић.

Свечаности у Ваљеву присуствовали су и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Ваљева и Српске православне цркве.

Полагање војничке заклетве у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу војницима је честитао заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, а у касарни „Аеродром“ у Сомбору заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

(сајт Министарства одбране)