Пољопривредници у посети Италији

Почетак » Пољопривредници у посети Италији » Вести » Пољопривредници у посети Италији
У организацији Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева у северној Италији на трећем студијском путовању боравила је  група 44 пољопривредника из ваљевског краја. Пољопривредници су имали прилику да се упознају са достигнућима аграра у једној од најразвијенијих европских регија. У Италији су боравили запослени у Дирекцији,  Пољопривредној стручној служби Ваљево, као и  представници Регионалне привредне коморе, града Ваљева и ЗЗ “Зоон“.
 
Током посете, реализован је програм који је подразумевао посету највећој тржници за промет пољопривредних производа у Италији “Верономаркету“, боравак у винарији “Кантина ди Куста“ у околини Вероне као и посету породичној фарми “Ла фонтана“ у области Падове која се бави производњом млека и  различитих врста сирева.
 
По речима директора Предрага Ерића  посета северној Италији је искоришћена и за успостављање контакта са познатом италијанском фирмом “ЗУЕГГ“, која се у својих шест фабрика бави прерадом воћа и продајом воћних прерађевина широм Европе а и Русије. На састанку са представницима  менаџмент те фирме је показао велику заинтересованост за отварање једне такве фабрике у Ваљеву. “Наредни сусрети се очекују већ почетком априла, јер се у Милану организује 29. марта један привредни скуп где ће присуствовати представници наше државе, а представници фирме “Зуегг“ доћи ће управо због нас. Ми ћемо се потрудити да ову фирму заинтересујемо за Ваљево и понудимо им простор за инвестирање“, додао је Ерић.
 
Пољопривредници Дарко Бирчанин из Суводања, Бранко Ђуричић из Голе Главе, Слободан Милошевић и Драгољуб Давидовић из Лукавца присуствовали су данашњој конференцији за новинаре, која је одржана поводом студијске посете Италији. Истакли су да је у европским земљама направљен спој пољопривреде, туризма, угоститељства и других пратећих делатности. Њихови прописи који се односе на стандарде за држање стоке су либералнији за разлику од наших који су доста строжији. Видели су  беспрекорно обрађене и уређене плантаже као и педантно орезане воћњаке и винограде.
 
Боравак ваљевских пољопривредника био је изузетна прилика да упореде оно што раде њихове колеге у једној развијеној пољопривредној регији, да виде колико су искуства италијанских пољопривредника применљива на наше услове, и схвате шта их чека на путу европских интеграција.
 

Leave a Comment