Пољопривредници у Словенији

Почетак » Пољопривредници у Словенији » Вести » Пољопривредници у Словенији
Пољопривредни произвођачи из ваљевског краја, заједно са запосленима у Пољопривредној стручној служби и Дирекцији за пољопривреду и робне резерве града Ваљева, која је била иницијатор и организатор првог студијског путовања у Словенију у општину Ормож, имали су прилику да се упознају са начином примене модерних технологија у складу са тенденцијама унапређења аграра у земљи чланици Европске уније.
 
Овом приликом, пољопривредници из Србије искористили су могућност да се у директним контактима, како са тамошњим представницима локалних самоуправа, тако и са произвођачима, упознају са начином и моделима примене прописа и закона из ове области у складу са регулативом Европске уније. Искористили су прилику да се упознају са радом Пољопривредне задруге у Орможу, да сазнају како се примењују подстицајне мере и субвенције и који су услови за њихово добијање, да посете Пољопривредну школу у Птују и неколико пољопривредних газдинстава у Словенији која се баве различитим аграрним пословима.
 
„Најинтересантнија је била управо посета пољопривредним домаћинствима у Словенији јер су у питању домаћинства која се баве сличним пословима као ми у нашем крају сточарством, повртарством, воћарством. Искуства њихових пољопривредника су различита у односу на наше, а у исто време и они се суочавају са сличним проблемима. Потребно је доста рада и труда како би једно газдинство било успешно. То се посебно односи на то колико се успешно њихови произвођачи сналазе у „шуми“ прописа коју Европска унија има. Субвенције су веће, али се користе из различитих европских фондова“, рекао је на конференцији за новинаре Предраг Ерић, директор Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева.
 
Говорећи о искуству које носе након ове студијске посете, један од пољопивредника Слободан Милошевић из Лукавца код Ваљева, оценио је да су модели који Словенци примењују у организацији својих пољопривредних газдинстава добри и да би било корисно бар део тога применити и код нас. „То се посебно односи на искоришћеност свих расположивих капацитета, обрадивог земљишта, маркетинга..Видели смо њихове прерадне капацитете, видели смо начин на који су они организовани, колико им помаже држава у свему томе и сматрамо да би требало већ сад да почнемо са припремама како би ова добра искуства могли да применимо и код нас када постанемо земља чланица Европске уније“, рекао је Милошевић.
 
Ово је почетак реализације овог вида едукације, најавио је Ерић нагласивши да ће сарадња са колегама из Словеније у наредном периоду бити интензивнија и да ће слична студијска путовања бити организована и у друге земље чланице Европске уније. 

Leave a Comment