Пољопривредници Ваљевског краја у посети Мађарској

Почетак » Пољопривредници Ваљевског краја у посети Мађарској » Вести » Пољопривредници Ваљевског краја у посети Мађарској

У организацији Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева у Мађарској је прошле недеље боравила група пољопривредника из ваљевског краја. Прво студијско путовање било је прошле године у новембру када је 40-ак пољопривредника посетило општину Омрож у Словенији. Ово путовање се показало као веома корисно, па је наставак уследио и ове године, а вероватно ће се наставити и у наредном периоду.

 
Директор Дирекције, Предраг Ерић, је између осталог истакао да мађарски пољопривредници немају више знања од наших, немају ни бољу земљу, ни бољи сточни фонд, али су далеко организованији захваљујући субвенцијама које им даје држава, повољним кредитима и средствима из фондова ЕУ, али да ипак постижу добре резултате.
 
Пољопривредници су у периоду од четири дана посетили три фарме на којима су имали могућност да виде засаде воћа (шљиве, јабуке, кајсије), такође су имали прилику да виде фарме које се баве производњом товних грла, као и фарму органске пољопривреде.
 
Бранко Симић из Сушице, Бранислав Тадић из Ваљевске Лознице и Ђорђе Пуздерлински из Ваљева истакли су на данашњој конференцији за новинаре, да су у веома кратком временском интервалу имали интензиван програм који би могао да им помогне у даљем раду, тј. послужи даљем бављењу пољопривредом .
 
Један од пољопривредника, Ђорђе Пуздерлински, истакао је да су им већи поседи, да су почели са увођењем новијих технологија и да њихови воћњаци користе системе за наводњавање и за то имају помоћ од државе.
 
Андра Савчић, директор Центра за органску производњу је саопштио да су у оквиру посете Мађарској, организовали и обилазак органске фарме која се бави искључиво сточарском органском производњом.  

Leave a Comment