Помоћ ЕУ у обнови од поплава и клизишта

Почетак » Помоћ ЕУ у обнови од поплава и клизишта » Вести » Помоћ ЕУ у обнови од поплава и клизишта
Домове који су изграђени средствима Европске уније (ЕУ) данас је посетио Амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Он је обишао две новоизграђене куће у селу Вујиновача, домаћинство у Белом Пољу коме је поклонио мотокултиватор и ресторан “Девет Југовића” у Ваљевској Лозници, који је добио помоћ. 
 
Породице Миодрага и Божидара Поповића нису криле одушевљење што су у селу Вујиновача, у близини старих кућа, добили потпуно нове и опремљене домове. Иван Станимировић из Белог Поља је добио мотокултиватор, а породица Панић из Ваљевске Лознице је захвална на помоћи ЕУ за њихов ресторан “Девет Југовића” који је оштећен прошле године у мају, током поплава и клизишта.
 
Мајкл Девенпорт је обилазећи ваљевска села у која је стигла значајна помоћ ЕУ, рекао да ће Европа наставити да помаже, пре свега на предузимању превентивних мера на рекама Колубари, Обници и Јабланици и да је за ову намену опредељено 2,8 милиона евра.
 
“ЕУ јесте велики партнер града Ваљева, нарочито у сарадњи у борби против страшних последица мајских поплава. Имамо и друге значајне пројекте на којима сарађујемо, попут побољшањa водне инфраструктуре у Ваљеву. То је значајно не само за Ваљево, већ за цео регион. ЕУ је издвојила преко 6 милиона евра у сарадњи са градом и државним институцијама. Имамо плодотворну сарадњу у оквиру Програма EXCHANGE. Дошло је до побољшања ваших услова и јачања ваших капацитета у битним областима.
 
Данас желимо да видимо шта је већ урађено са обновом и реконструкцијом после поплава. ЕУ је издвојила преко 1.200.000 евра за Ваљево и то пре свега за изградњу нових кућа и обнову кућа. Данас смо причали са привредницима, са власником ресторана који је добио помоћ из наших заједничких програма. То је значајно, јер су мали привредници претрпели велику штету. Били смо код пољопривредника који су добили опрему, значајну за њихов живот. Изграђене су нове куће, због клизишта која су их уништила. Поносни смо што смо могли конкретно да помогнемо вашим грађанима.
 
Желимо да наставимо са нашим програмима. Већ смо продужили наше пројекте у вези са обновом кућа и инфраструктуре. Пре свега, у следећој фази наше сарадње са Србијом, желимо да се усредсредимо на веома битне, превентивне мере. Ваљево има велики значај због реке Колубаре и њених притока и за шревентивне мере ће бити уложено 2,8 милиона евра. Наши заједнички планови предвиђају да дође до јачања превентивних мера дуж реке Колубаре, као и дуж Обнице и Јабланице. То ће бити наш приоритет током следеће две године. Није то брз пројекат. Издвојили смо средства, сигуран сам да имате најбоље стручњаке који ће бити посвећени и да ће завршетак пројекта отворити нову, безбеднију еру, не само за град, већ и за цео регион. 
 
Кад су грађани који су добили нове куће задовољни и ја сам задовољан. Све што је изграђено средствима ЕУ је изграђено по најбољим стандардима. И овде видимо најквалитетније радове”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, обилазећи изграђене куће.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић се захвалио ЕУ и свим донаторима који помажу да се Ваљево што пре избори са штетама од поплава и клизишта.
 
“Упознали смо г. Девенпорта да је град претрпео огромне штете, од преко 1.130.000.000 динaра, насталe у поплавама и невремену прошле године. Захваљујемо се Влади Републике Србије, Европској унији, Влади Јапана, Уједињеним Арапским Емиратима и свим осталим донаторима, који 
су нам помогли да санирамо највећи део штета. Град Ваљево је издвојио 130 милиона динара за отклањање штета. Од ЕУ смо добили 1.160.000 евра и тај новац је употребљен за изградњу 22 куће, санирано је 16 домаћинстава, 24 мала предузећа су добила подршку, као и 760 наших пољопривредних домаћинстава. Та помоћ је била драгоцена и она се реализовала преко УНОПС-а и Канцеларије УН, ФАО и АСБ-а. Ова подршка коју смо добили је омогућила да наши суграђани који су остали без домова, сада добију квалитетан, удобан и конфоран смештај. На лицу места можемо да се уверимо шта за ове људе значе нове куће, опремљене најмодернијим уређајима и да им се квалитет живота, који је био озбиљно угрожен, подигне на највиши ниво.
 
Породици Ивана Станимировића је поклоњен мотокултиватор. Средства која су ишла преко ФАО су углавном била за садни материјал, вештачка ђубрива, концентровану храну, пластенике, ситну механизацију и стоку”, рекао је градоначелник.
 
Он је истакао да је било речи и о даљим плановима: “Рекли смо да су клизишта највећи проблем са којим се наш град суочава. Прве прелиминарне процене говоре да би град Ваљево требао да издвоји своја два буџета за отклањање последица. Ми смо санирали оно што смо били у могућности. Очекујемо подршку ЕУ и донатора, јер Ваљево тешко може да се избори са овим проблемима. Још једном се захваљујем на подршци ЕУ и да замолим г. Девенпорта да члановима ЕУ пренесе поздраве и захвалност, јер су заиста урадили један племенити посао, који је од велике добробити за наше становништво.”
 

Leave a Comment