Помоћ Католичке цркве за Ваљево

Почетак » Помоћ Католичке цркве за Ваљево » Вести » Помоћ Католичке цркве за Ваљево
Високи званичници Католичке цркве, Београдски надбискуп монсињорСтанислав Хочевар, Апостолски нунције – амбасадор Ватикана у Србији, монсињор Орландо Антонини и представници Каритаса Србије и Аустрије посетили су данас Ваљево. У пратњи новинара из Аустрије, представници Католичке цркве обишли су и ваљевски крај, како би се уверили у степен страдања кућа и инфраструктуре.
 
Хуманитарна организација Каритас у Србији запчиње реализацију помоћи у храни и хигијенским пакетима угроженим подручјима Обреновца, Крупња, Шапца и Ваљева, вредности око милион евра. 
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач, упознао је госте са проблемима које је на територији Ваљева изазвала поплава и штетама на кућама и инфраструктури.  У име града Ваљева захвалио се на помоћи и на досадашњој сарадњи, која подразумева реализацију пројеката вешераја и помоћи за стара и инвалидна лица.
Монсињор Орландо Антонини је изразио жаљење због жртава и штета у Србији. Он је нагласио заједништво и жељу свих добрих људи, без обзира на верску исповест, да помогну онима којима је помоћ потребна.  
 
Београдски надбискуп Станислав Хочевар је рекао да се прикупља помоћ на свим странама и позвао све људе добре воље да се укључе, а погођене у овим поплавама да не клону духом.
 
Данијел Гален из Каритаса је рекао да у наредне две недеље у Ваљеву ће бити расподељена помоћ у пакетима хране и средствима за дезинфекцију, вредности 150 хиљада евра.
 
У протеклим недељама Каритас је помогао око 300 породица. Након тога, започеће програм  рехабилитације, у трајању од 6 до 9 месеци , који треба да на један одржив начин  да помогне око 1000 породица у Ваљеву.  Планирано је и да све општине добију помоћ у сточној храни. До сада је подељено око 70 тона прехрамбених и хигијенских артикала, рекао је Гален.
 

Leave a Comment