Помоћ најнемоћнијима

Почетак » Помоћ најнемоћнијима » Актуелно » Помоћ најнемоћнијима

Град Ваљево је опремио и финасира Установу за дневни боравак особа са инвалидитетом и сметњама у развоју. Установа ради већ девет година, има све потребне стручњаке: три дефектолога, психолога, педијатра, логопеда, физиотерапеута, две медицинске сестре. Град плаћа и мини бус који до објекта у Горићу свакодневно превози 16 корисника, од укупно 29. Дневним боравком управља невладина организација “Наши снови”, чији је директор Сузана Момчиловић.

“Наш дневни боравак је веома важан за породице и за наше кориснике. У сталној бризи за свог члана, који има специфичне потребе, догоди се и тзв. “синдром сагоревања” код родитеља који не могу да се носе с тим проблемом. Тада настају конфликти у породици, разводи бракова и многе друге последице. Када ми ослободимо породице бриге о њиховом члану у делу радног дана, када он то време проведе у безбедном простору, уз стручан надзор и рад са људима који су за то школовани, то мења ситуацију у њиховој кући.

Ми Град коштамо 10 милиона на годишњем нивоу, дакле наши кориосници не плаћају лично услуге дневног боравка.

“Наши снови” су невладина организација која конкурише за средства код Града путем јавних набавки и уговор обнављамо сваке године”, каже директорица Момчиловић.

Објекат за дневни боравак има око 200 м. квадратних, лепо двориште у којима запоаслени, којих је 11, са корисницима помало узгајају лековито и зачинско биље.

Питамо директорицу Момчиловић да ли се и како виде резулатати боравка ових особа у Установи?

“Код наших корисника, посебно деце, драстично се види боље сналажење, осамостаљивање и обављање неких свакодневних радњи. Они се оспособљавају да могу самостално да се брину о себи. Проводе време у друштву својих вршњака, нису стално у истом простору. Сам долазак до боравка, као и коришћење превоза, утиче на њихово стање. Генерално сви су напредовали у односу на њихово раније стање, и то се види”.

Извесно време већ Установа пружа и услугу Предах у родитељству. Да ли су родитељи прихватили ову услугу?

“Јесу. Та услуга подразумева дневни, ургентни и викенд смештај наших корисника.  Ми их прихватамо на ноћење  за наведени период , ако су родитељи, или једно од њих, у болници или су отишли на краћи пут и слично. Да остану да преноће  у дневном боравку за сада може шест наших корисника, јер толико имамо кревета”.

Услуге дневног боравка за сада могу да користе особе са инвалидитем и сметњама у развоју од 14 до 42 године. Корисници имају услове да у буду у групама у складу са својим годинама  Они долазе из Ваљева, али из околних села.

На питање о сардњи са градским руководством директорица Момчиловић каше: “Разумемо се и сарађујемо”.

Она још каже да је у Србији последњих година, нажалост, присутан тренд гашења дневних боравака, јер су умногоме смањена донаторска средства Европске уније. У Ваљеву дневни боравак опстаје и ради на завидном нивоу.