Помоћ Ротари клуба Ваљево

Почетак » Помоћ Ротари клуба Ваљево » Вести » Помоћ Ротари клуба Ваљево
Ротари клуб Ваљево у сарадњи са ротаријанцима из земље и иностранства и у сарадњи са градом Ваљевом, а уз подршку друштвено одговорних фирми и појединаца, у протеклих пет месеци реализовао је пројекат „Помоћ становницима ваљевских села оштећеним поплавама и клизиштима у мају 2014. године“ вредан 16.772 евра. Овим пројектом трајно је обезбеђено водоснабдевање за 25 домаћинстава са преко 100 чланова у 12 села у околики Ваљева који су због одрона и клизишта у лето прошле године, остали без воде. Средства за реализацију пројекта обезбеђена су личним прилозима чланова Ротари клуба, пријатеља Ротари клуба Ваљево, појединаца и фирми које су се одазвале позиву да помогну у овој акцији, као и великим прилогом чланова Ротари клуба Љубљана из Словеније и Ротари дистрикта D 2483 који обухвата клубове из Србије и Црне Горе.
 
О вредној и значајној донацији Ротари клуба Ваљево говорили су на данашњој конференцији за новинаре Никола Радојичић, члан Градског већа града Ваљева, проф. Радован Марјановић, будући председник Ротари клуба Ваљево и Радиша Срећковић, члан Ротари клуба.
 
„Небројено пута до сада су чланови ваљевског Ротари клуба показали висок степен друштвене одговорности кроз донације и помоћ Граду, што је од изузетног значаја. У име града Ваљева и руководства града Ваљева захваљујемо се Ротари клубу Ваљево за читав низ донација вредних више десетина хиљада евра од којих су најзначајнији: опремање ентеријера некадашњег Дома за децу без родитељског старања „Др Михаило Ступар“, набавка опреме и медицинског материјала за Здравствени центар Ваљево посебно одељења офталмологије, помоћ деци са сметњама у развоју, помоћ за народну кухињу и друго“, истакао је овом приликом Никола Радојичић, члан Градског већа говорећи о значају донације Ротари клуба Ваљево.
 
„Трудили смо се сходно нашим програмским начелима да помажемо локалној зајединици средствима наших ротаријанаца из земље и иностранства. Сарађивали смо са локалном заједницом, а прво смо хтели да обезбедимо једно најугроженије домаћинство из Ребеља, а онда се указала потреба да се реши проблем водоснабдевања више домаћинстава, па смо се определили за овај пројекат. Ми не помажемо појединце, већ локалне заједнице или групе појединаца“, рекао је овом приликом проф. Радован Марјановић.
 
Корисник помоћи Никола Филиповић из Стрмне Горе захвалио се у име тамошњих мештана Ротари клубу Ваљево и истакао овом приликом да је захваљујући овој донацији трајно решен проблем водоснабдевања. 
 
„Обишли смо бројна села у околини Ваљева и уверили се колике су штете изазване одронима и клизиштима, тако да сам уверен да смо заиста погли људима који су остали без воде и драго ми је да смо се одлучили за овај пројекат. Помогли смо свима који су пријавили штету, обезбедили смо комплетан материјал, а некима смо помогли кроз радове. Обезбедили смо водоснабдевање индивидуалних домаћинстава, а осим тога, санирани су и каптажа, резервоар и цевовод за снабдевање Дома здравља, школе, обданишта и више домаћинстава у Бранковини који су се предходних неколико година снабдевали водом из цистерни. Донацију смо реализовали захваљујући члановима Ротари клуба Ваљево, нашим партнерима фирмама, захваљујући члановима Ротари клуба Љубљана, али и свим српским Ротари клубовима којих има у овом тренутку око 60. Сви они су дали свој допринос у реализацији овог пројекта“, рекао је овом приликом Радиша Срећковић, члан Ротари клуба Ваљево и координатор овог пројекта.
 
Реализацијом ове донације обезбеђено је водоснабдевање домаћинстава у Миличиници, Горњој Буковици, Мијачима, Ровнима, Оглађеновцу, Мајиновићу, Стрмној Гори, Бранковини, Доњој и Горњој Каменици, Беомужевићу и Суводању. Угроженом становништву, корисницима средстава из овог пројекта, обезбеђен је и подељен комплетан материјал за санацију постојећих или изградњу нових бунара, базена, допремљене су им цеви, пумпе, неопходни каблови, а у оквиру расположивих средстава финансиран је и део радова на санацији и изгради потребних објеката и уградњи опреме.
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment