Помоћ за избегла и интерно расељена лица

Почетак » Помоћ за избегла и интерно расељена лица » Вести » Помоћ за избегла и интерно расељена лица
Комесеријат за избеглице Републике Србије је захваљујући доброј сарадњи са градом Ваљевом  у овој години за избегла и интерно расељена лица која живе у ваљевском крају, обезбедио помоћ у вредности од преко пет милиона динара.
 
Током новембра месеца пет породица које су биле највише рангиране на листи дефинисаној након објављеног огласа који је расписала градска Комисија, добиле су грађевински материјал у укупној вредности од 1.500.000 динара. Приоритет су имале вишечлане породице са држављанством Републике Србије, које немају имовину у земљи порекла, а на подручју града Ваљева су започели изградњу куће и имају комплетну потребну документацију за тај објекат.
 
Осим тога, град Ваљево је у сарадњи са републичким Комесеријатом и невладином хуманитарном организацијом „Визија“ из Крагујевца, обезбедио пакете за доходовне активности из пољопривредног програма за шест породица из ове категорије становништва у вредности од 900.000 динара. На овај начин, породице, које су се определиле за бављење пољопривредном производњом, добиле су пољопривредне машине, алате, стоку.
 
Републички Комесеријат одобрио је да се до краја године определи додатних 1.500.000 динара за доходовне активности за породице избеглих и расељених лица са подручја града Ваљева, а десет социјално и материјално најугроженијих породица добиће огрев за зиму.
 
С обзиром на то да велики број породица са статусом избеглих и расељених лица, нема решено стамбено питање, након захтева повереника за избеглице града Ваљева Саше Исидоровића, републички Комесеријат је у 2010. години одобрио исплату додатних 1.875.000 динара за куповину грађевинског материјала. Избор породица и износ појединачне помоћи биће одређен након спровођења утврђене процедуре у првој половини наредне године. Републички Комесеријат је предвидео да максималан појединачни износ помоћи за сваку породицу буде 375.000 динара.
 
Реализацијом овог вида помоћи, биће учињен значајан помак у стварању бољих услова за живот породица из угрожене категорије становништва, а у 2010. години наменски ће бити опредељена средства и из градског буџета за избегла и расељена лица.

Leave a Comment