Помоћ за мештане Пријездића

Почетак » Помоћ за мештане Пријездића » Вести » Помоћ за мештане Пријездића
Помоћник градоначелника Радоица Рстић обишао је данас двоје социјално угрожених мештана Милицу Голубовић  и Радована Живковића из села Пријездић надомак Ваљева, који већ 15 година живе сами у изузетно лошим условима и без електричне енергије у кућама саграђеним након мионичког земљотреса. Иако куће имају све потребне електричне инсталације, струја до њих није стигла протеклих година, па су ова домаћинства суочена са озбиљним животним проблемима. Захваљујући иницијативи и ангажовању помоћника Рстића, ове куће ће бити прикључене на електричну мрежу ових дана, а биће ангажовани и социјални радници који ће Милици и Радовану пружити сву неопходну подршку и помоћ.
 
„Радници Електродистрибуције упознати су са овим проблемом на терену тек сад, јер је у току реконструкција електричне мреже у Пријездићу. Ја сам одмах контактирао директора Електродистрибуције и добио сам потребну сагласност да ова домаћинства буду прикључена на мрежу. У овом случају, није добро то што социјални радник, као и председник Месне заједнице, нису упознали надлежне службе Града са овим проблемима, јер би то лако решили уз одговарајући захтев и потребну документацију. Председници Месних заједница си први који би морали знати како живе наши материјално угрожени и болесни суграђани, јер би им могли помоћи уз благовремену реакцију“, рекао је овом приликом Рстић који је од надлежне Дирекције за обнову и изградњу Колубарског округа прикупио сву потребну документацију за ове објекте и обавестио Центар за социјални рад.
 
Социјално угрожени суграђани, корисници новчане помоћи који живе на територији Града и у приградским насељима, користе могућности да остваре сва своја права, јер свакодневно долазе како у Градске управе тако и у Центар за социјални рад и на тај начин су добро обавештени. Међутим, у ваљевским селима има велики број људи који живе у изузетно тешким условима, а нису на евиденцији Центра за социјални рад. О њима надлежне службе немају податке и они су практично невидљиви за систем. „Наш циљ је да социјалну услугу „Помоћ у кући“ где ангажујемо геронто-домаћице, што пре проширимо и на ваљевска села, је ту имамо старачка домаћинства са појединцима који су потпуно занемарени од друштва. На тај начин бићемо у прилици, као локална заједница да на врло конретан начин изађемо у сусрет људима којима је помоћ и подршка најпотребнија“, рекао је Рстић током данашњег обиласка и нагласио да ће будућа Стратегија о социјалној заштити Града Ваљева обухватити све наше суграђане, укључујући и оне који су сада невидљиви за систем и да ће то бити један од приоритета у наредном периоду.

Leave a Comment