Помоћник градоначелника разговарао са представницима пензионера

Почетак » Помоћник градоначелника разговарао са представницима пензионера » Актуелно » Помоћник градоначелника разговарао са представницима пензионера

Ове године Међународни дан старих особа, 1. октобар, широм света обележен је кампањом „Не запоставимо никога: промовишимо друштво за све генерације“.

Помоћник градоначелника Саша Симић тим поводом данас је примио представнике Удружења пензионера Ваљева, како би сагледао све проблеме које ову најстарију популацију муче. „Према последњем попису становништва Србије, стари чине 16,8 одсто укупног становништва, а процењује се да ће проценат особа преко 65 година за три деценије износити најмање 22 одсто, што је скоро сваки пети становник, па се стога морамо бавити решавањем ваших проблема и пружања помоћи. Ја сам ту да сагледамо све ваше проблеме и да изнађемо начине и могућности да их решимо“ рекао је помоћник Симић.

Пензионери су изнели проблеме који их муче. Највише је било речи о питањима у вези побољшања услова живота пензионера у Ваљеву. Сматрају да и особе са села старије од 65 година треба да буду ослобођене плаћања карте у приградском саобраћају, да се обезбеде средства за помоћ старим лицима који имају веома ниска примања или никаква, да се просторије свих месних заједница у Ваљеву ставе у функцију како би могли да их користе  пензионери, да се нађе модел у вези одржавања просторија, да се настави започета активност изградње Дома за стара лица и још много нерешених комуналних проблема речено је између осталог на данашњем пријему у разговору са помоћником.

Представници удружења на данашњем пријему скренули су пажњу на мале износе пензија и тежак положај великог броја пензионера у Ваљеву чија су месечна примања испод сваког минимума. Ваљево има 24.000 пензионера што чини једну трећину становништва. Најтеже је на сеоском подручју, где има значајан број старих лица који живе сами, а имају веома ниска примања или никаква. Многи стари људи препуштени су деци или родбини, а они заједно с њима трпе велики терет због старости и болести. Многи стари су препуштени и сами себи, па о њима нема ко да брине.

„Наше удружење је социјално хуманитарна организација, непрофитна и недобитна, окупља сиротињу, финансирамо се искључиво од чланарине, која је симболична и износи 200 динара на годишњем нивоу, нисмо политичка организација, а већ другу годину немамо никакве дотације ни од Савеза пензионера Србије“, рекао је председник Удружења пензионера града Ваљева Андрија Ђилас. Ђилас је истакао да су од локалне самоуправе прошле године добили 80.000 динара за хаварију коју су имали (избио је пожар у удружењу а штета је била процењена на 800.000 динара). Даље је нагласио да је било разних обећања, али да скоро ништа није испуњено, па се нада да ови данашњи разговори неће остати само мртво слово на папиру. Ђилас је позитивно оценио данашњи сусрет и позвао представнике града да обиђу Удружење.

Помоћник Симић је истакао да је ово почетак сарадње и обећао да ће у наредном периоду обићи Удружење са сарадницима. Пренео им је и поздраве од градоначелника, који је данас био спречен да присуствује.