Посета амбасадора Немачке Ваљеву

Почетак » Посета амбасадора Немачке Ваљеву » Вести » Посета амбасадора Немачке Ваљеву
Амбасадор СР Немачке у Београду, Његова екселенција Вихелм Хајнц је у оквиру посете ваљевском крају, обишао Истраживачку станицу у Петници, потом манастир у Лелићу и Ваљевску гимназију. 
 
Прва посета Ваљеву амбасадора Немачке била је прилика да се најпре разговара о привредним темама, а потом и о сарадњи на свим осталим нивоима. Градоначелник Станко Терзић и амабасадор Вилхелм Хајнц су се договорили да учине заједничке напоре да помогну да се превазиђу проблеми у вези отварања продајног објекта трговинског ланца “Лидл” и у Ваљеву. Амбасадор је рекао да ће Ваљево препоручити и осталим немачким инвеститорима.
 
Амбасадор Вилхелм Хајнц је најпре обишао Истраживачку станицу о којој је, како је и сам рекао, доста чуо. Руководства града Ваљева и ИС Петница су упознали амбасадора са једном од најзначајних научно-образовних институција у Србији и шире. Интелектуални капацитети ИС Петница су надалеко познати, а изградњом нових објеката добијени су и капацитети који омогућавају озбиљан научни рад и размену ученика, студената и наставника, о чему је и било речи. Амбасадор Хајнц је рекао да ће учинити све да се досадашња сарадња образовних и научних институција из Немачке са Петницом, подигне на још виши ниво.
 
Манастир Лелић крај Ваљева, један од центара верског живота Србије, био је место где се амбасадор упознао са духовним вредностима које се негују у нашем крају и историјским и духовним значајем владике Николаја, који је родом из Лелића.
 
У Ваљевској гимназији, амбасадору Немачке придружили су се и министар за европске интеграције Бранко Ружић и народни посланик Ђорђе Милићевић. Они су обишли двојезичко одељење ове школе, у коме се од септембра настава одвија на немачком и француском језику. Потом је одржан пригодан програм и презентација школе, коју су припремили ученици и професори Ваљевске гимназије.
 
У име града Ваљева, амбасадора су угостили градоначелник Станко Терзић, заменик градоначелника Жарко Ковач, председница Скупштине града Славица Пантелић Цупаћ, као и директор Дирекције за изградњу Ваљева Драган Јеремић. ИС Петница су представили директор Вигор Мајић и руководилац Програма за међународну сарадњу и пројектни менаџмент Никола Божић. У Ваљевској гимназији је у име ученика и запослених, госте поздравио директор школе Радиша Ковачевић. 
 

Leave a Comment