Посета делегације из Молдавије

Почетак » Посета делегације из Молдавије » Вести » Посета делегације из Молдавије
Град Ваљево је посетила делегација Републике Молдавије коју чине представници Владе, канцеларије  UNICEF-a  у Молдавији, директори основних школа и представници цивилног сектора. Они су заједно са представницима града Ваљева и канцеларије Фонда за образовање Рома (REF) у Србији, посетили Основну школу „Сестре Илић“ и Основну школу „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини где су се упознали са реализацијом Пројекта пружања унапређених услуга на локалном нивоу (DILS)- програма инклузивног образовања Рома.
 
„Град Ваљево је својим активним радом на унапређењу развоја инклузије са свим аспектима укључивања Рома у образовни систем, постигао добре резултате и на основу тога је признат као пример добре праксе не само у својој земљи, већ и шире. Посета делегације Републике Молдавије за град Ваљево представља велику част, али и изазов за даљи рад на развијању и унапређењу развоја образовне инклузије Рома и свих осталих мањинских представника. У исто време, ово је и велики подстицај, али и обавезујућа одговорност града Ваљева да настави да ради на унапређењу положаја Рома у нашем граду. Драго нам је, ако нашим примером можемо да подстакнемо решавање истог или сличног проблема у неком другом граду или држави“, рекла је између осталог помоћница градоначелника Светлана Јанковић Бељански приликом данашње посете.
 
Људмила Лестер, експерт за образовање у канцеларији UNICEF-a у Молдавији истакла је овом приликом да је модел  инклузије Рома у образовни систем у Ваљеву прави пример добре праксе и да ће делегација из Републике Молдавије након упознавања са начином реализације овог пројекта у Ваљеву, иницирати његову примену и у школама у Молдавији. „Идеја је била да разменимо искуства када је реч о укључивању ромске деце у образовање. Оно што смо данас имали прилике да видимо овде у Ваљеву је задивљујуће за нас, јер ми немамо таква исксуства. Импресивно је да деца ромске популације у Ваљеву похађају школу заједно са осталом децом. Такође, код вас добро функционише и предшколско образовање у које су такође укључена деца ромске националности. Тај модел ћемо и ми сигурно применити у Молдавији, јер је код нас пракса да мајке не шаљу своју децу у вртиће и то ћемо променити“, истакла је овом приликом Људмила Лестер.
 
 
 
 

Leave a Comment