Посета делегације Министарства рада и запошљавања Ваљеву

Почетак » Посета делегације Министарства рада и запошљавања Ваљеву » Вести » Посета делегације Министарства рада и запошљавања Ваљеву

Поводом обележавања јубиларне 90. годишњице пробоја Солунског фронта и Дана ослобођења Ваљева 1944. године, Министарство рада и социјалне политике, у сарадњи са Министарством одбране и Градом Ваљевом, данас, 15. септембра 2008. године, организовали су државне свечаности одавања високих војних почасти припадницима Српске војске и цивилима страдалим у Првом и Другом светском рату.

Делегација Министарства рада, коју предводи помоћник министра у Сектору за борачко-инвалидску заштиту др Миро Чаваљуга, најпре се у здању Скупштине града састала са градоначелником Ваљева Зораном Јаковљевићем, замеником градоначелника Станком Терзићем и замеником председника Скупштине Завеном дер Хазарјаном . Потом је уприличена свечаност полагања венаца у оквиру комплекса гробља “Пети пук”. Централна манифестација одржана је у оквиру комплекса Војног гробља у Ваљеву, најрепрезентативнијег и највећег војног гробља из периода Првог светског рата на територији Републике Србије. Уз војне почасти венце су положили представници Министарства рада и запошљавања, Војске Србије, Града Ваљева и Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву.

Гости су потом обишли завршне радове на свеобухватној обнови здања Војне болнице из Првог светског рата (данашњи Историјски архив у Ваљеву) и положили венце на спомен-плочу.

Министарство рада и социјалне политике 2003. године финансирало је пројекат Завода за заштиту споменика културе – Ваљево у вези са свеобухватном обновом гробља „Пети пук„ на коме су сахрањене цивилне жртве и припадници покрета отпора страдали у одмазди окупационих снага у новембру 1941. године. Ово министарство још 2004. године, поводом обележавања јубиларне 90. годишњице Церске и Колубарске битке, у потпуности је финансирало пројекат Завода за заштиту споменика културе – Ваљево у вези са свеобухватном обновом Војног гробља у Ваљеву које представља највеће и најрепрезентативније војно гробље на територији наше државе.

Такође, током 2008. године, ово министарство финансирало је и пројекат Завода за заштиту споменика културе – Ваљево у вези са свеобухватном обновом Војне болнице из Првог светског рата у Ваљеву која представља јединствено сведочанство трагичних догађаја из периода Првог светског рата.

Leave a Comment