Посета Немачкој

Почетак » Посета Немачкој » Актуелно » Посета Немачкој

На данашњој конференцији за новинаре заменик градоначелника мр Драган Јеремић је говорио о поводу  недавне посете немачком граду Фафенхофену.

„Битно је истаћи да град Фафенхофен нема ниједно потписано партнерство у Европи, тако да смо ми први град који је ушао у ту причу, а код њих је врло комплексно усвајање партнерства, јер постоје бројне провере и врло је компликована процедура. Кад се с њима потпише партнерство то је један корак више и омогућава низ погодности у смислу учествовања у Европским фондовима.Сада се кренуло неким нормалним редоследом и сва три градоначелника Фафенхофена су се сложила у томе. Сарадња ће бити успостављена у разним областима, а посебно у области инфраструктуре и пољопривреде. Посебно нас је интересовала пољопривреда и упутићемо допис према „Хипу“ највећој компанији за производњу дечје хране. Посебно важна тема је и производња органске хране,  јер је Србија у том делу врло перспективна али и неискоришћена.Обишли смо неколико њихових домаћинстава и договорили да неке њихове методе применимо овде код нас, јер кад је реч о њиховим домаћинствима, они су много изнад нас“, рекао је заменик Јеремић. Јеремић је даље нагласио да је фасцинантно како њихови стручњаци уређују област зелене површине и саобраћаја и истакао да су они врло практични и прагматични. Стручњаци из Немачке који се баве одржавањем зелених површина у наредном периоду посетиће Ваљево. Договорено је да будућа сарадња  у области културе и спорта буде интензивирана.

На конференцији су о недавној посети Бону у Немачкој, говорили и помоћник градоначелника Мирослав Пимић и начелница Одељења за локални разој, привреду и комуналне послове Тијана Тодоровић. Они су истакли да ће пројекат из области екологије, за који ће град Ваљево добити средстав у износу од 5000 евра од Министарства за привредну сарању и развој Савезне Републике Немачке, бити везан за озелењавање урбаних површина. Исти износ средстава за овај пројекат добиће и партнерски град Фафенхофен. Град Ваљево ће следеће године конкурисати са пројектима за средства из овог фонда у складу са документом Агенде 2030 Уједињених нација. Један од пројеката односиће се и на даљи развој Центра за вантелесну оплодњу.