Посланици Скупштине Србије у Ваљеву

Почетак » Посланици Скупштине Србије у Ваљеву » Вести » Посланици Скупштине Србије у Ваљеву
На седници Одбора за омладину и спорт Народне скупштине Републике Србије, која је одржана у Ваљеву, представљене су активности Антидопинг агенције Србије, нови Закон о спорту који ће се данас наћи пред посланицима Скупштине Србије, а  представници Града презентовали су главне смернице у развоју спорта у Ваљеву, као и пројекте будуће Хале спортова и затвореног базена.
 
Др Ненад Дикић, директор Антидопинг агенције Србије говорио је о напорима ове организације да се избори са допингом у спорту, истичићи да влада велико незнање када је у питању узимање суплемената. Између осталог, он је навео податак да је код нас од 2006. године било 30 допинг позитивних спортиста, а само у 2010. години чак 19, што је више од светског просека. Дикић је овом приликом нагласио да се мора више улагати у едукацију спортиста и спортских радника када је у питању ова област, како би они постали свесни штетних утицаја коришћења суплемената.
 
Нови Закон о спорту представио је помоћник министра омладине и спорта Драган Атанасов. Он је подсетио да је тај закон дуго рађен и да је прошао широк консултативни процес стручне јавности и да би требало да на најбољи начин регулише ову област. Закон о спорту донеће бројне новине, међу којима су лиценцирање, приватизација спортских клубова, евиденција свих спортских субјеката, дефинисање надлежности Спортског савеза Србије, Олимпијског комитета и друго.
 
Ђорђе Милићевић, народни посланик и члан Одбора за омладину и спорт, истакао је између осталог да је веома важно на који начин нови Закон о спорту дефинише систем финансирања спортских клубова. „Уз дужно поштовање, највећи играчи Србије нису потекли из Београда, већ су углавном дошли из унутрашњости и зато морамо улагати у базни спорт, школски спорт који дефинише пут младог спортисте. Зато сматрам да је потребно прецизно одредити како ће се финансирати клубови, било да је реч о републичком, покрајинском или буџету јединица локалне самоуправе“, рекао је између осталог Милићевић.
 
Говорећи о стању спорта у Ваљеву, помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић, истакао је да улагање у развој спорта пре свега зависи од могућности буџета и потенцијала привреде. „Иако смо у последњих неколико година повећали средства која се издвајају из градског буџета за спорт, и даље сматрамо да то није довољно. Ваљево дуго није направило ни један спортски објекат и зато су нам веома важна два пројекта изградње Хале спортова и затвореног базена. Иако имамо неусловну Халу, по својим резултатима од свих ваљевских клубова далеко се издваја кошаркашки клуб „Металац“, рекао је Милутиновић и додао да је један од најзначајнијих сегмената школски спорт у који такође град Ваљево улаже.
 
Народним посланицима Скупштине Србије и члановима Одбора за омладину и спорт, овом приликом презентовани су пројекти Хале спортова и затвореног базена. По завршетку седнице, посланици су заједно са руководством града обишли Основну школу „Свети Сава“ у Попучкама, а потом су играли ревијалну утакмицу-мали фудбал у Хали спортова. 

Leave a Comment