После 20 година се уклања рушевина куће у Јасеници која је срушена у НАТО бомбардовању

Почетак » После 20 година се уклања рушевина куће у Јасеници која је срушена у НАТО бомбардовању » Актуелно » После 20 година се уклања рушевина куће у Јасеници која је срушена у НАТО бомбардовању

У ваљевском селу Јасеница данас је почело уклањање рушевина породичне куће Крунића, у којој је пре 20 година у бомбардовању НАТО-а, на кућном прагу страдала седамдесетдвогодишња Милка Крунић, а њен син Мирољуб повређен.

Ова кућа и објекат поред куће су након што су их погодила два пројектила, скоро две деценије подсећали породицу на трагедију која их је задесила 18. маја 1999. године. Град Ваљево је преко тадашње Дирекције за обнову и развој Колубарског округа делимично изградио нову кућу Крунићима, али она до данас није завршена.

Ипак, рушевине у дворишту и спомен плоча на месту где је смртно страдала Милка Крунић, када ју је директно у главу погодио гелер, док је стајала на кућном прагу, остали су горко подсећање на жртву коју је поднела не само ова породица, већ читав српски народ.

Мирољуб Крунић је годинама обијао прагове са молбом да му се помогне да уклони рушевине породичне куће, али није наишао на разумевање.

„Стајао сам са мајком раме уз раме на кућном прагу. Она је имала ту несрећу да ју је гелер погодио директно у уста, није се јавила. Ја сам преживео са тежим повредама. У болници сам провео 17 дана, лечио сам се још шест месеци, али хвала Богу, ево ме ту сам! Цело домаћинство је срављено са земљом. Све је уништено, уштеђевина, ствари, лична документа. Ја сам пре бомбардовања урадио темеље нове куће, а урађена ми је кућа после бомбардовања. Како се која власт мењала, сви су се чудили зашто рушевине нису уклоњене раније. Али нико ништа није предузимао, све до сад! Захвалан сам садашњој градској власти, градоначелнику Слободану Гвозденовићу и Зорану Трифуновићу, што су имали слуха за моје проблеме. После толико година узашли су ми у сусрет да се ово среди и уклоне рушевине, да живим и ја као нормални људи“, рекао је Мирољуб Крунић.

Руководилац Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Зоран Трифуновић је рекао да је Штаб за ванредне ситуације града Ваљева одлучио да се одобри уклањање рушевина куће која је срушена у НАТО бомбардовању 1999. године. За те потребе је ангажован багер и камион који су данас почели да уклањају рушевине.

„После непуних 20 година, нашли смо начин да решимо проблем куће која је срушена, на иницијативу градоначелника др Слободана Гвозденовића. Требало је много раније да се помогне Мирољубу Крунићу, али вероватно да они који су били пре градоначелника др Слободана Гвозденовића нису имали осећај за то. Ево, данас уклањамо рушевине, па бар да Мирољуб не дочека пуних 20 година са рушевинама у дворишту. Њему ће за дан, два бити ово све сређено, тако да више неће видети и подсећати се на трагедију која га је задесила“, објаснио је Зоран Трифуновић разлоге да се овом човеку помогне након две деценије од трагедије која је задесила породицу Крунић.