Поштење и поверење живе у воденици

Почетак » Поштење и поверење живе у воденици » Актуелно » Поштење и поверење живе у воденици

„Србија неће пропасти док има људи као што је  Драган Живановић, воденичар у Ђединој воденици крај Ваљева. Дивно се осећам код Драгана у воденици. Док воденица меље, као да Србија протиче и испуњава цео простор у Божијем миру и радости. Драган је позитиван човек, вансеријске меморије, великог поштења и вредан домаћин. Хвала за дивне тренутке“, забележио је у књигу утисака деветог марта 2019. године, градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић.

У суботу 7. септембра, одржана је друга промоција књиге „Поштење и поверење живе у воденици“. Књига утисака у којој су муштерије Ђедине воденице записивали своја запажања о фабрици брашна која не загађује околину као и импресије о воденици и воденичару. Овом приликом присутне је поздравио градоначелник Ваљева, др Слободан Гвозденовић.

„Браћо и сестре, драги пријатељи, помаже Бог! Велико је задовољство када вас овакав човек позове као што је Драган Живановић, који је чини ми се ванвременска личност по својим врлинама и по својим квалитетима, а можда најближи старцу Зосими из романа Фјодора Михаиловича Достојевског „Браћа Карамазов“, по својим хришћанским врлинама. Драго ми је што се налазимо овде на српском селу, на оном селу које је Србију и очувало и изнедрило њену државу, јер српску државу правио је српски сељак и зато питајте сваког сељака овде у Ваљеву, Шумадији и Поморављу, како се прави српска држава, знаће да вам каже“, рекао је др Слободан Гвозденовић и додао да ће сваки сељак знати да каже и како су неки пре седамдесет година обезвредили гуњ и шајкачу и разградили плот и њиву.„Хвала Богу, Србија је данас стала на своје ноге и живи будућност у коју верујемо. Поздрављам још једанпут овај велики скуп и желим вам пријатан ручак. Велико хвала српском домаћину Драгану Живановићу на позиву и на оваквом скупу“, рекао је у свом обраћању др Слободан Гвозденовић.

Промоција књиге утисака и песама о чувеној Ђединој воденици, одржана је недалеко од Ваљева у селу Златарић, поред саме воденицe и изазвала је велику пажњу. Аутор књиге био је веома узбуђен овим поводом.„Помаже Бог браћо и сестре! Шта да кажем после ових речи, а све што бих хтео рећи у милион речи не би могло да стане. Хвала вам од срца што сте данас дошли овде на ову промоцију књиге утисака. Захваљујући Господу Богу, и мом нажалост сада покојном Ђеди, који ме је увео у овај посао, ја већ 31. годину радим као воденичар. Ђеда је иза себе оставио као траг пут поштења, тврде подлоге, а ја сам мојим радом успео да тај пут асфалтирам. На мени је била велика обавеза да наставим овај пут, а самим тим што сте ви данас у оволиком броју дошли, то казује да сам ја вероватно успео у свему томе. Вршим услуге мерења жита грађанима нашег краја а и шире. Вршити услуге народу је мало незахвалан посао. Ако радите тачно, квалитетно и поштено, то је зхвално, ако радите обрнуто то је незахвално. Ја сам изабрао ову прву варијанту и надам се да је успешно обављам, а како се  обим посла  из године у годину повећава, то казује да радим по вољи мојих муштерија“, каже воденичар и аутор књиге утисака Драган Живановић.

Од 2007. године Ђедина воденица има необичан вид трговине. Тачније муштерије које добијају услуге из Ђедине воденице, имају касу без кључа и катанца и све могу обавити сами, без присуства воденичара.

„Иако живимо у једном кризном времену, где су многи грађани остали и без запослења и без новчаних примања, па су због свих тих дешавања себе мало и променили, ипак већина српског народа остала је  да чува вековима стечене вредности, а то је поштење. Ја сам пружио прилику грађанима да покажу то своје поштење и они су то искористили на најбољи могући начин. Последица такве сарадње је књига утисака, где су  муштерије уписивале своја запажања. Та књига се пунила из дана у дан, из године у годину, да би 2014. године на предлог мојих пријатеља а посебно професора, доктора економије госпође Љубице Лаушевић, на челу са протом Грозданом Гајићем као и члановима управног одбора, књига одштампана“, изјавио је Драган Живановић и додао да је то урадио захваљујући његовим пријатељима и спонзорима.После пет година, одштампана је друга књига утисака. По речима воденичара Драгана, 2014. године када је изашла прва књига утисака, сматрао је да је прича испричана, међутим ова књига је још богатија.

„Већи број утисака  је уписан, а захваљујући мојим пријатељима који су помогли да та књига угледа светлост дана, слободно могу рећи  да овај посао који ја радим, завређује пажњу. Данас када је све под камерама, видео надзорима, ја сам свој посао дао људима на изволте. Имам огромно поверење у грађане, а они то поверење које сам ја њима указао, враћају поштењем. Овом приликом желим свим корисницима услуга да се захвалим на данашњем поштењу које су показали, а ја ћу им вратити тачност и квалитет. Хвала свима вама који сте данас дошли, желим вам пријатан ручак“, рекао је Драган Живановић.Драгану Живановићу је додељена награда у области неговања традиције за Дан града, 2018. године. Промоцији књиге присуствовало је око 300 посетилаца.