Поштовати одлуке и препоруке надлежних републичких органа

Почетак » Поштовати одлуке и препоруке надлежних републичких органа » Актуелно » Поштовати одлуке и препоруке надлежних републичких органа

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж упутио је допис Министарству државне управе и локалне самоуправе – министру Бранку Ружићу у коме се наводи да у складу са новом одлуком и наредбом Владе Републике Србије од 21. марта 2020. године, поводом ситуације изазване корона вирусом, хитно обавесте јединице локалне самоуправе да не доносе одлуке и препоруке  које се тичу малопродајних објеката, а које су у супротности са одлукама и препорукама надлежних републичких органа и кризних штабова које је основала Влада Републике Србије.

С тим у вези рад малопродајних објеката треба организовати по следећем принципу:

Ограничавање радног времена са потрошачима у малопродајним објектима током трајања ванредног стања може се вршити по следећем принципу:

– Понедељак – петак од 07.00 до 15.00 часова

– Субота: за грађане старије од 65 година од 04.00 до 07.00, а за остале грађане од

08.00 до 12.00 часова

– Недеља нерадан дан

– Рад логистичких центара и снадбевање објеката може да се обавља целодневно у

складу са процедурама које дефинишу кретање лица и посебне радне налоге за

запослена лица

Трговац може, у складу с горе наведеном препоруком да самостално одреди радно време у наведеним временским интервалима. Потребно је да се наведене препоруке спроведу одмах.

Потребно је да јединицама локалне самоуправе издате инструкције да број потрошача у малопродајним објектима може бити један потрошач на десет квадратних метара уз поштовање општих мера превенције и физичке удаљености потрошача, у складу са Обавештењем објављеним на интернет презентацији Владе Републике Србије 21. марта 2020. године.

https://www.srbija.gov.rs/vest/453303/vlada-poostrila-mere-u-borbi-protiv-koronavirusa.php.

Контакт особа за додатна питања по овој теми је Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије. Телефон 011 41 49 478;  епошта: [email protected]