Потписан Меморандум о сарадњи између Коморе италијанско-српских привредника и града Ваљева

Почетак » Потписан Меморандум о сарадњи између Коморе италијанско-српских привредника и града Ваљева » Актуелно » Потписан Меморандум о сарадњи између Коморе италијанско-српских привредника и града Ваљева

Представници Коморе италијанско-српских привредника (КИСП) разговарали су у Ваљеву са руководством Града и успешним привредним друштвима која послују са Италијом о даљем унапређењу економске сарадње и стварању услова за нове инвестиције.  Овом приликом потписан је Меморандума о сарадњи, у циљу стварања бољих услова за привлачење инвестиција и промоцију пословне сарадње кроз унапређено пружање адекватне подршке и потребних информација потенцијалним инвеститорима и извозницима како са територије града Ваљева тако и из Италије.

Град Ваљево препознаје интересе и потребе успостављања чвршће сарадње и промоције свог града и привредних субјеката у Италији ради привлачења потенцијалних италијанских компанија заинтересованих за улагање и интернационалиозацију на територији свога града, као и пружање подршке у процесу интернационализације привредним субјектима који послују на његовој територији.

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић, приликом потписивања Меморандума, оценио је да очекује да ће сарадња између привредника из Ваљева и Италије бити успешна на обострано задовољство. „Град Ваљево има интерес да подстакне привредни развој и спремни смо на сарадњу са вама и да изађемо у сусрет сваком Вашем захтеву у оквиру могућности које Град има, али исто тако смо свесни да компанија Golden Lady запошљава преко 1000 наших суграђанки и суграђана, што је за нас веома значајно. То је један критеријум којим се ми руководимо и имамо у виду значај броја запослених у овој компанији“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

Комора италијанско-српских привредника и град Ваљево, у складу са потписаним Меморандумом, сагласни су да сарађују у следећом областима: КИСП се обавезује да по упитима привредних субјеката са територије града Ваљева који су заинтересовани за комерцијалне активности у Италији, пружа услуге давања потребних информација о тржишту Италије, комерцијално истраживање тржишта Италије, претрагу пословних партнера и сарадњу код организовања и припреме посета и учешће на пословним манифестацијама и привредним сајмовима у Италији.

Град Ваљево ће заинтересоване привредне субјекте са територије града који се обрате са намером да остваре пословну и тржишну сарадњу са Италијом упућивати на КИСП, у погледу пружања услуга.

Потписници се слажу да ће заједнички развијати билатералне економске односе у промоцији и реализацији активности са циљем интензивирања сарадње италијанских привредних субјеката и оних са територије града Ваљева и то кроз следеће активности:  учествовање у међународним и ЕУ пројектима ради финансирања активности развоја, унапређења конкурентности и промоције, сарадње кроз коришћење националних, локалних и међународних инструмената подршке и развоја предузетничких иницијатива, пружањем подршке задругама, конзорцијумима, кластерима, струковним удружењима и групама предузетника у циљу интернационализације и међусобним промовисањем привредних и туристичких потенцијала.

„Намера је града Ваљева да што више релевантних фактора доведемо у наш град како бисмо у сарадњи са њима довели и потенцијалне инвеститоре, а најважније је наравно да потом задобијемо поверење тих инвеститора да улажу управо овде у Ваљево. Ми имамо два проблема, најпре недостатак аутопута за који се надам да ће као проблем бити отклоњен у наредне две или три године и други проблем чињеница да немамо гас. Инвеститори увек прво питају те две ствари, имамо ли гас и имамо ли аутопут“ , рекао је заменик градоначелника Драган Јеремић на конференцији за новинаре организованој поводом доласка представника Коморе италијанско-српских привредника.

Председник Коморе италијанско српских привредника Ђорђо Маркеђани истакао је  да је италијанско српска комора део породице од преко 80 представништава која постоје у целом свету.“ Ова Комора равноправно заступа интересе и српских и италијанских привредника. Видим веома значајну и велику прилику за сарадњу из два разлога. Први разлог је наравно добра и позната гостољубивост и пријемчивост локалне самоуправе, а пример је у Ваљеву Golden Lady, али и  други привредни потенцијали које смо данас упознали. Други разлог је италијанско тржиште које је огромно и има око 60 милиона становника које може да рачуна на производе из пољопривреде, али такође и друге производе српских предузећа. Посебно знамо да ценимо напоре које локална самоуправа улаже како би решила постојеће проблеме који евентуално могу бити сметња реализацији сарадње“, рекао је Ђорђо Маркеђани. Он је даље посебно нагласио да је Комора отворена за сва српска предузећа и привреднике, али да посебно руку пружа привредницима са територије града Ваљева.

Како град Ваљево са Комором италијанско српских приведника већ има добру сарадњу, то се може очекивати да ће након данашњег потписивања Меморандума та сарадња бити још чвршћа и јача.

Представници Коморе и града Ваљева су након конференције обишли италијанску компанију Golden Lady.