Потписан протокол о сарадњи

Почетак » Потписан протокол о сарадњи » Вести » Потписан протокол о сарадњи
Протокол о међусекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици, данас су потписали представници надлежних институција града Ваљева на челу са градоначелником Зораном Јаковљевићем.
 
Протокол “Заједно до циља“ реализује Удружење грађана “Ултра“ из Ваљева, а спроводи се у оквиру пројекта “Борба против сексуално и родно заснованог насиља“ програма Уједињених нација за развој (УНДП). Финансијску подршку даје Министарство рада и социјалне политике – Управа за родну равноправност и Краљевина Норвешка.
 
Овај пројекат у Ваљеву траје већ четри месеца рекла је Тијана Тодоровић из Удружења “Ултра“ и подсетила на важност учешћа свих институција у граду, јер једино се тако може адекватно и брзо реаговати, али и спречити насиље над женама.
 
“Надам се да овај протокол неће остати само на овим потписима. Велико је задовољство што видим овде представнике свих институција са којима имам иначе добру сарадњу, али се ретко окупљамо овако заједно. Драго ми је што смо се око једног оваквог проблема тако лако и брзо договорили одмах и драго ми је што је град Ваљево међу првима који ће реализовати једну овакву врсту протокола. Што се тиче града Ваљева, ми немамо ту неку велику улогу,  али ћемо максимално подржати кроз промоције, медије, прављењем стратегија и како се понашати према оваквој врсти проблема. Надам се да ће се проблем решити, а не само остати на протоколу“ , рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић. 
 
Потписивању протокола је присуствовала и помоћник државног секретара Министарства рада и социјалне политике Александра Лазаревић која је истакла: “Значај овог пројекта је што држава први пут системски приступа проблему насиља у породици и уређује начин приступа и помоћи жртвама насиља у породици како владиних институција, тако и цивилног сектора. Циљ пројекта је јачање капацитета установа које се баве жртвама насиља, као и установљавање механизама помоћи и подршке у складу са међународним стандардима, као и подизање свести о овом проблему“.
Виши јавни тужилац Миодраг Плазинић је истакао да је важан рад са жртвама породичног насиља и нагласио да сваки град мора да има Сигурну кућу, јер жртва мора да буде изолована.
 
Директорка Центра за социјални рад “Колубара“ Ваљево Зорка Јеремић је рекла да ће Сигурна кућа у Ваљеву почети са радом у првој половини године.
 
Ваљево је међу првим градовима у Србији потписник овог протокола, који би требао да послужи као модел успостављања међусекторске сарадње и у другим градовима.
 
 

Leave a Comment