Потписан Уговор о партнерству

Почетак » Потписан Уговор о партнерству » Вести » Потписан Уговор о партнерству
Потписивањем Уговора о партнерству између града Ваљева и градске општине Свидник (Swidnik)-Пољска, означен је почетак сарадње и пријатељских односа између две локалне самоуправе. Циљ успостављања дијалога српског и пољског града је упознавање начина живота, историје, културе, обичаја и традиција два народа. Такође, сарадња ће се огледати и кроз јачање контаката у области привреде, кроз размену искуства и предузимање заједничких пројеката, а подразумеваће и успостављање партнерских односа у области науке, културе, спорта…
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић подсетио је да је делегација Ваљева у октобру прошле године боравила у Свиднику на иницијативу жупника Gžegorža Hudeka који је био зачетник  идеје да два града постану партнери.
 
„Искористили смо прилику да поводом обележавања Дана града угостимо делегацију из овог пријатељског града и да са њима потпишемо Уговор о партнерству и у нашем граду, овде у Србији. Приликом боравка наше делегације у Пољској препознали смо сличности између два града. Поред осталог, овај пољски град има фабрику хеликоптера, а ми наменску индустрију у Крушику, такође имају и Џез фестивал као и ми. Већ смо конкретизовали предлоге сарадње у области спорта, културе и просвете. Надамо се да ћемо касније продубљивањем односа, сарадњу наставити и у области привреде“, оценио је градоначелник Јаковљевић.
 
Шеф делегације и председник Скупштине градске општине Свидник, Јануш Крулик (Janusz Krolik), изразио је задовољство због потписивања Уговора и захвалио се на гостопримству у име градоначелника Свидника. „Драго нам је што почињемо сарадњу са градом Ваљевом. Свидник је већ развио партнерске односе са градовима у Белорусији, Холандији, Француској, Италији, Словачкој и Украјини. Сматрамо да је од изузетне важности да млади људи два града на овај начин добију прилику да се упознају са историјом и културом других народа“, оценио је Крулик.
 
Он је овом приликом упознао новинаре са партнерском градском општином Свидник, говорећи о њеном настанку пре 55 година упоредо са изградњом и развојем фабрике хеликоптера. „Свидник има 40.000 становника, а од великих пољских градова најближи је Лублику. Поносни смо на то што је наше место било центар свенародног покрета „Солидарност“, првог радничког штрајка, који је организован 1980. године“, рекао је Крулик.
 
Трочлана делегација из Пољске боравила је у Ваљеву три дана и том приликом упознала се са знаменитостима нашег града. Осим тога, присуствовали су и свечаном отварању изложбе слика Слободана Јевтића Пулике у Ваљевској гимназији, организоване поводом 140 година ове реномиране образовне институције и Дана града Ваљева. 

Leave a Comment