Потписани уговори о реализацији пројеката из ЛПА

Почетак » Потписани уговори о реализацији пројеката из ЛПА » Вести » Потписани уговори о реализацији пројеката из ЛПА
Град Ваљево ће у овој години финансирати седам пројеката из Локалног плана акције за децу у оквиру имплементације овог стратешког документа. На данашњој конференцији за новинаре потписани су уговори са корисницима средстава и најављени пројекти.
 
Пројекат Агенције „Баст“ усмерен је ка развоју еколошке свести код најмлађих. „Пројекат се састоји из три сегмента-три радионице, драмске и еколошке и биће реализован у октобру и новембру ове године. Циљ је да на разне начине децу укључимо у заштиту животне средине. Деца из Предшколске установе „Милица Ножица“ ће урадити представу, музички део би био један мини хор чији ће чланови такође бити деца из вртића и то ће бити једна драмска целина-мини перформанс-мјузикл“, рекао је глумац Владимир Пауновић најављујући пројекат.
 
Ђорђе Ђоковић из Фото клуба Ваљево рекао је овом приликом да се програм реализује већ трећу годину за редом. „У ери развоја дигиталних фотоапарата, све више младих жели да се бави фотографијом, а Фото клуб као клуб са великом традицијом покушава да младим људима пренесе неке основе фотографије. Овај пројекат траје три месеца и деца том приликом науче основе фотографије-о кадрирању, о основама технике, о светлости, композицији. Све ћемо заокружити једном изложбом где ће деца такође научити како се врши одабир фотографија“, рекао је Ђоковић и додао да и након Фото-школе влада велико интересовање код деце за овај програм.
 
Бициклистички клуб „Циклопаори“ ће на један интересантан начин приближити правила у саобраћају основцима. „Ми ћемо кроз овај пројекат децу провести кроз обуку, кроз анимацију, наградне игре, и упознати их са правилима која би требало да знају као учесници на бициклама у саобраћају.  Према Агенцији за безбедност, најугроженији учесници у саобраћају су деца бициклисти, тако да ћемо кроз овај пројекат покушати да повећамо сигурност деце“, рекао је Немања Јотић из Бициклистичког клуба „Циклопаори“.
 
Пројекат Удружења „Анђели чувари“ обухвата децу са посебним потребама предшколског узраста и њихове породице. „Циљеви овог пројекта су укључивање ове деце у предшколски програм и обезбеђивање оптималних услова за њихов развој. Пројекат ће трајати пет месеци, а предвиђена је реализација следећих активности: образовно-васпитни рад са децом кроз четири сегмента-стицање навика код деце са посебним потребама, развој личности и социјалног сазнања, развијање комуникативне способности, толеранције“, рекла је између осталог Весна Лазић најављујући пројекат.
 
Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ ће кроз свој пројекат укључити 100 ученика у неколико истраживачких акција од јуна до септембра месеца. „На овим акцијама, наши сарадници из области психологије и педагогије ће држати радионице, осим тога биће организоване и радионице из екологије, орјентације у природи. Идеја је да укључимо нову децу и упознамо их са радом Истраживача, са тимским радом и  природним потенцијалима ваљесвког краја“, рекао је Владимир Ранковић, секретар Друштва истраживача.
 
Планинарско-еколошко удружење „Повлен“ ће кроз свој пројекат по први пут ове године укључити децу са посебним потребама. „Пројекат ће трајати три месеца од августа до прве половине октобра. Деца која могу да пешаче ићиће на стазу, они који не могу имаће садржаје у природи код Планинарског дома уз наставнике и учитеље. Циљ је да им приближимо боравак у природи и ово би био само почетак нашег ангажовања и рада са овом децом, али на првом месту нам је циљ да поправимо квалитет њиховог живота“, рекла је најављујући пројекат Љиљана Станојевић из ПЕУ „Повлен“.
 
Пројекат Центра за културу имаће четири креативне радионице-драмску, ликовну, музичку и новинарску у које ће бити укључено 60-оро деце узраста од седам до 18 година. Планирано је да се уради представа под називом „Парче срца мог“, као и дечији часопис. Пројекат ће бити реализован у периоду од јуна до октобра ове године.
 
Председница Одбора за имплементацију ЛПА Олга Јукић на данашњој конференцији за новинаре истакла је да се овај стратешки документ имплементира од 2008. године и да је од тада до данас из градског буџета укупно опредељено 8,5 милиона динара за ове програме. „Одбор за имплементацију ЛПА је протеклих година радио на томе да се што конкретније помогне деци из осетљивих категорија становништва, а медији су квалитетно пратили наш рад. Реализовали смо низ конкретних програма, од бесплатне ужине, до Школице пливања, гардеробе за сиромашну децу, и то у сарадњи са свим институцијама као што је  Центар за социјални рад који нам је достављао извештај о томе коме треба доставити помоћ. Ове године од 13 пројеката колико је стигло на конкурс, изабрали смо седам који су освојили највише бодова“, рекла је између осталог председница Одбора Олга Јукић.  
 
„До сада је укупно  реализовано 26 пројеката који су пре свега обухватили децу из осетљивих категорија-без родитељског старања, децу са посебним потребама, али и талентоване ученике како основних тако и средњи школа. Обуку за непливаче до сада је похађало укупно 350-оро ученика првог и другог разреда свих седам ваљевских основних школа, а  планирано је да следеће године буду укључена и деца из сеоских школа. Помоћ у гардероби и пакетима средстава за личну хигијену кроз, већ традиционалну акцију коју сваке године организујемо добило је 68-оро деце узраста до 18 година добило је. Реч је о деци са евиденције Центар за социјални рад из најсиромашнијих породица. У сарадњи са основним школама у Ваљеву, организована је и испоруке бесплатне ужине за  укупно 110 најсиромашнијих малишана, ученика од првог до четвртог разреда из свих седам градских школа. Организовали смо  и  акцију помоћи Јелени Кићановић, девојчици  из села Бачевци надомак Ваљева која од рођења има тежак облик инвалидитета. За њу је из градског буџета опредељена новчана помоћ у укупном износу од 80.000 динара, као  и пакети средстава за личну хигијену. Заједничом иницијативом медија, Града Ваљева, Одбора за имплементацију ЛПА, потпуно је реконструисана кућа породице Јелић где живи троје деце без родитељског старања, и то пре свега захваљујући г-дину Теодосију Крстићу, власнику предузећа „Инграпомни“ који је сопственим средствима извео ове радове“, рекла је Маријана Јевтић, координатор Локалног плана акције за децу на данашњој конференцији за новинаре. 

Leave a Comment